Borba protiv korupcije
0

Delegacija Ministarstva sigurnosti BiH na konferenciji u Bukureštu

FENA
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
U Bukureštu je danas počela s radom dvodnevna Regionalna konferencija za borbu protiv korupcije. Konferencija je otvorena govorima ministra pravde Rumunije Aleksandra Tanase i sekretara Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Bakira Dautbašića.

Organizatori konferencije su Regionalno vijeće za suradnju (RCC), Regionalna antikorupciona inicijativa (RAI), Ministarstvo pravde Rumunije i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji će biti otvoren dijalog i razmijenjena mišljenja između predstavnika zemalja jugoistočne Evrope - Regionalne antikorupcione inicijative, te predstavnika Regionalnog vijeća za suradnju, Evropske komisije, UNODC-ija i Vijeća Evrope u pogledu jačanja spremnosti i vlastitih kapaciteta u prevenciji i borbi protiv korupcije.

Tokom konferencije predstavljeno je istraživanje o integritetu i otporu korupciji u pravosudnim i policijskim sistemima u zemljama jugoistočne Evrope. Istraživanje je provedeno od Transparency internationala Rumunije. U istraživanju su sudjelovali predstavnici relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je iskorištena i za proslavu deset godina od osnivanja Regionalne antikorupcione inicijative. Inicijativa okuplja 9 članica, a od njenog osnivanja sjedište joj je u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.