BiH
0

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Slovačke posjetila Ministarstvo odbrane BiH

FENA
Zamjenik ministra odbrane za politike i planove Igor Crnadak i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije general major Slavko Puljić sa saradnicima primili su danas delegaciju Ministarstva odbrane Republike Slovačke koju je predvodio državni sekretar Jaroslav Baška.

Razgovarano je o planovima saradnje dvaju ministarstva u oblasti odbrane u narednom periodu, te iskustvima u procesu reformi Oružanih snaga Slovačke Republike i Oružanih snaga BiH.

Kako je istaknuto, Republika Slovačka kao punopravna članica NATO-a i EU-a daje značajan doprinos operacijama podrške miru širom svijeta, uključujući i BiH, sudjelujući u operaciji EUFOR-a u BiH s kontigentom od 35 vojnika, te s određenim brojem oficira u Komandi NATO-a i EU u Butmiru.

Zamjenik ministra odbrane Igor Crnadak podsjetio je da je konkretna bilateralna saradnja BiH i Slovačke Republike počela 2004. godine, te posebno naglasio da su za MO BiH bila dragocjena iskustva Slovačke Republike o implementaciji akcionog programa za članstvo (MAP) u NATO-u i EU, kao i iskustva u pogledu operacija podrške miru i implementaciji odbrambene reforme Slovačke Republike.

Kada je riječ o rezultatima dosadašnje saradnje, predstavnici MO i OS BiH su također istaknuli izuzetan značaj Memoranduma o razumijevanju između MO BiH i MO Republike Slovačke o saradnji u oblasti odbrane potpisanog prošle godine.

Memorandumom su, između ostalog, bile obuhvaćene oblasti saradnje kao što su razvoj Oružanih snaga, organizacija i obuka vezana za učešće jedinica u mirovnim operacijama, vojna edukacija i obuka profesionalnih vojnika, razvoj logistike i učešće vojnih promatrača u vojnim vježbama.

Budući da je Plan bilateralne vojne saradnje između MO BiH i MO Republike Slovačke za 2007. godinu potpisan 15. decembra prošle godine, ovaj susret je bila prilika da se sagledaju dosada postignuti razultati, kao i načini realizacije planiranih aktivnosti u predstojećem periodu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.