BiH
6

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH danas u Pentagonu

FENA
Tokom službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koju predvodi ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić sastat će se danas u Pentagonu s načelnikom Biroa Nacionalne garde SAD-a generalom Frankom Grassom.

Tema razgovora bit će realizacija aktivnosti Državnog partnerskog programa (State Partnership Program - SPP) između BiH i Marylanda, a koje je Biro Nacionalne garde SAD-a podržavao u prethodnom periodu te prijedlozima i mogućnostima novih i dodatnih aktivnosti u budućnosti.

Istog dana delegacija MO i OSBiH sastat će se u State Departmentu s direktorom Ureda za jugoistočnu i centralnu Evropu u Evropskom uredu State Departmenta za Evropu Jonathanom Mooreom.

Sastanku s Mooreom će prisustvovati i ambasadorica BiH u SAD Jadranka Negodić.

Tokom ovog susreta bit će razgovarano o značaju u odnosima SAD-a i BiH u odbrambeno-sigurnosnoj oblasti, u sklopu kojih posebnu važnost ima realizacija Državnog partnerskog programa (State Partnership Program-SPP).

Između ostalog, bit će govora i o ispunjavanju uvjeta za aktiviranje NATO akcijskog plana (MAP), učešću pripadnika OSBiH u misiji ISAF, unapređenju kapaciteta i metoda uništavanja viškova naoružanja i municije te nastavku reformskih procesa OSBiH s posebnim osvrtom na dokument "Pregled odbrane", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.