Sofija
0

Delegacija Ministarstva odbrane BiH na sastanku SEDM-a

FENA
Delegacija Ministarstva odbrane BiH predvođena ministrom Selmom Cikotićem učestvovat će na ministarskom sastanku SEDM-a (Organizacija ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope) 21. oktobra u Sofiji - Bugarska.

Kako je planirano, tokom ministarskog sastanka Bosna i Hercegovina će biti pozvana u status posmatrača u PMSC/MPFSEE (Stalni političko-vojni odbor Vojnih mirovnih snaga jugoistočne Evrope).

Status posmatrača će omogućiti Bosni i Hercegovini da se aktivnije uključi u sagledavanje funkcioniranja međunarodnih mirovnih snaga jugoistočne Evrope, bez obaveze delegiranja personala i opreme, odnosno izdvajanja finansijskih sredstava za SEEBRIG (Brigada jugoistočne Evrope).

Na sastanku bit će otvorena i diskusija o budućnosti SEDM-a pri čemu se očekuju pojedinačna izlaganja svih ministara odbrane zemalja članica SEDM-a.

Ministar Cikotić će u izlaganju informirati skup o napretku BiH u reformama odbrane te nastojanjima za potpuno evroatlantsko integriranje.

Također, podržat će intenziviranje regionalne saradnje, uz naglasak na SEDM kao važan forum koji doprinosi ukupnim nastojanjima za članstvo u evroatlantskim inicijativama.

Ministar Cikotić će i podržati otvorenost SEDM-a kao regionalnog foruma, kao i prijem u punopravno članstvo zemalja iz okruženja.

Na dnevnom redu će biti pitanje eventualnog punopravnog članstva Crne Gore i Srbije u spomenutom forumu. Ministarstvo odbrane BiH ranije je uputilo pisma podrške Sekretarijatu SEDM-a, kojim ovim zemljama pojedinačno izražava podršku za punopravno članstvo u SEDM-u.

Tokom sastanka bit će potpisan dokument o budućem djelovanju i radu Koordinacijskog komiteta SEDM-a.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH aktivno sudjeluju u brojnim aktivnostima SEDM-a, uključujući ministarske sastanke, sastanke koordinacijskog komiteta, kao i sudjelovanje u programima SEDM-a: SEESIM (Simulacijske vježbe) i CBSC (Kontrola prelaska granica i proliferacije naoružanja), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.