Sarajevo
0

Delegacija Kosova impresionirana radom ICMP-a

FENA
Zamjenik premijera Kosova Rame Manaj sa saradnicima posjetio je objekte Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u BiH, a vlasti Kosova i ICMP-a tom prilikom dogovorile su se da intenziviraju saradnju i riješe problem nestalih osoba na Kosovu.

U delegaciji su i šef Vladine komisije za nestale osobe Prenk Gjetaj, te šef Kancelarija za nestala lica i sudsku medicine (KNLSM) Arsim Gerxhaliu.

Svrha posjete je uvid u tehničku pomoć ICMP-a, razgovor o trenutnim problemima u procesu lociranja, ekshumiranja i identificiranja osoba nestalih tokom oružanog sukoba.

Predstavnici ICMP-a i delegacija Kosova razgovarali su i o Zakonu o nestalim osobama, jačanju Komisije za nestale osobe Kosova, te da porodice nestalih budu u potpunosti informirane o toku tog procesa.

Tokom posjete, delegacija je posjetila ICMP-ev sistem DNK laboratorija, te se sastala s Kolegijem direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Procjenjuje se da je oko 4.400 osoba nestalo tokom oružanog sukoba.

Korištenjem DNK analize, ICMP je pomagao u identificiranju 2.167 posmrtnih ostataka od 2002. godine, a sve na temelju uzoraka kostiju primljenih od Vlade Srbije i UNMIK-a (sad EULEX).

Prema KNLSM-u, mnogi slučajevi nestalih osoba na Kosovu zaključeni su prije upotrebe DNK analize.

  • DNK pruža nepobitan dokaz o identitetu, što je važno za porodicu, kazneni sudski postupak, ali i za tačne informacije šta se dogodilo tokom sukoba, kazao je zamjenik direktora ICMP-evog Odjela za forenzičke nauke Adi Rizvić.

U slučaju Kosova, proces ekshumiranja posmrtnih ostataka nestalih osoba drastično je opao u posljednjih nekoliko godina, što je smanjilo i broj identifikacija.

Nadalje, a to je teško objasniti porodicama nestalih, ICMP ima dovoljno referentnih uzoraka krvi da zaključi više od 1.600 slučajeva, ali ti DNK profili koje smo dobili iz uzoraka krvi ne odgovaraju nijednom DNK profilu koje smo dobili iz uzoraka kostiju, uključujući i uzorke iz mrtvačnice u Prištini koje smo primili od KNLSM-a.

Zamjenik premijera Kosova Rame Manaj kazao je da je impresioniran radom ICMP-a.

  • Sad razumijem bolje ovaj proces i zahvalan sam ICMP-u za pomoć i napor. Snažno podržavam inicijativu da se detaljna revizija procesa ekshumacija, počevši od 1999. godine, poduzme što prije. Kao prvi korak u tom pravcu, važno je da utvrdimo koliko slučajeva nestalih osoba je zaključeno prije početka korištenja DNK analize. Vlada Kosova se raduje intenziviranju saradnje sa ICMP-em u narednom periodu, izjavio je on.

ICMP od 1999. godine pomaže nadležnim vlasima da utvrde sudbinu i pronađu nestale u kosovskom sukobu. DNK tehnologija je međunarodno priznata znanstvena metoda identifikacije osoba, a ICMP-ev sistem DNK laboratorija uživa svjetski ugled. ICMP ima naveći kapacitet za obavljanje DNK analize u svijetu, saopćeno je iz ICMP-a.