Sarajevo
0

Delegacija kongresa SAD sastala se sa liderima

FENA
Charles English
Charles English
Delegacija američkog kongresa koja je doputovala u Sarajevo sastala se danas zajedno s američkim ambasadorom u BiH Charlesom Englishom s liderima bh. političkih partija u rezidenciji ambasadora.

Sastanku su prisustvovali Sulejman Tihić (SDA), Haris Silajdžić(SZBiH), Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ BiH), Božo Ljubić (HDZ 1990) te Igor Crnak (PDP).

Nakon sastanka, bh. politički lideri dali su izjave za medije.

Haris Silajdžić je rekao da je izrazio očekivanja da američki prijatelji primijene američke vrijednosti u BiH. On je također rekao da se genocid i njegovi rezultati ne mogu odobravati.

Za Dragana Čovića današnji sastanak je pokazao različitosti razmišljanja o BiH. On također ističe da su svi bh. lideri pokazali spremnost i želju za pridruživanjem zemlje evropskim integracijama. Čović je istakao potrebu ustavnih reformi u BiH.

Milorad Dodik je istakao opredijeljenost za pristup Evropskoj uniji. Međutim on je rekao da je na sastanku bilo i neslaganja s bošnjačkim liderima po pitanju izbjeglica. Dodikov je stav da onaj ko sad živi u Vogošći tu želi i da ostane.

Kad je riječ o samom sastanku, Dodik je rekao da OHR treba zatvoriti te da unutrašnji dijalog nema alternativu. O ustavnim reformama, Dodik je iskazao neslaganje s većim učešćem američke administracije u vezi s tim jer smatra da je to zadatak bh. političara.

Za razliku od Dodika, Sulejman Tihić je za uključenje američke administracije u proces ustavnih reformi, što naravno ne znači da bh. političari ne treba da budu nosioci reformi.

Kad je riječ o daljnjim potezima, Tihić je istakao značaj razgovaranja bez obzira na razlike, izrazivši nadu da će se i tzv. Prudska trojka širiti.

Božo Ljubić je istakao značaj ovakvih sastanaka i potrebu angažovanja međunarodne zajednice u BiH.

Zlatko Lagumdžija je istakao da je nakon dolaska potpredsjednika SAD Bidena ovo najvažniji događaj za Bosnu i Hercegovinu. Kad je riječ o razgovorima, on je rekao da se vladajuća garnitiura ponašala kao da dolazi iz različitih zemalja. Ono što je prema Lagumdžiji sigurno, to je da neće biti podjele Bosne i Hercegovine.

Ukratko, na sastanku sa delagacijom američkog kongresa, lideri političkih partija, uz sva neslaganja, pokazali su jedinstven stav kad je riječ o pristupanju Evropskoj uniji, kao i o potrebi reforme Ustava BiH.

Prema najavama, delegacija Kongresa Sjedinjenih Američkih država susrest će se sutra s predstavnicima institucija BiH i civilnog društva.