BiH
0

Delegacija koalicije HDZ 1990-HSP BiH u Srebrenici

FENA
Martin Raguž
Martin Raguž
Delegacija Hrvatske koalicije HDZ 1990-HSP BiH, predvođena kandidatom ove koalicije za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martinom Ragužom, prisustvovala je danas na pokopu stradalih u genocidu u Srebrenici 1995. godine, saopćeno je iz spomenute koalicije.

Sve žrtve zaslužuju poštovanje, a rodbina žrtava duboku sućut, kazao je Raguž.

"Niko ne bi smio dovoditi u pitanje ili potpuno negirati činjenicu da se u Srebrenici 1995. godine dogodio strašan zločin koji je Međunarodni sud pravde okarakterizirao kao genocid. Istina je preduvjet pravde, a pravda preduvjet i temelj mira koji nam je svima tako potreban. Stoga, svako manipuliranje žrtvama, skrivanje istine, iskrivljavanja činjenica iz rata rađa nove konflikte koji nas vraćaju u prošlost", istaknuo je Raguž.

Po njegovim riječima, svim narodima i građanima u BiH potreban je objektivan odnos prema svemu onome što se dogodilo ratnih godina, kako bi prošlost mogli ostaviti iza sebe, a graditi mirnu i prosperitetnu budućnost. Žrtve ne možemo oživjeti, ali im možemo iskazati nužan pijetet i krenuti dalje, kazao je Raguž.

Delegacija Hrvatske koalicije je također prisustvovala i pokopu katolika Rudolfa Hrena stradalog u genocidu u Srebrenici, stoji na kraju saopćenja.