BiH
5

Delegacija Kantona Sarajevo posjetila domove zdravlja u Vogošći i Ilijašu

Klix.ba
Utopljavanje objekta Doma zdravlja u Vogošći i proširenje prostornih kapaciteta u Domu zdravlja u Ilijašu su projekti koji se privode kraju, a dokle se stiglo sa radovima danas je upoznata delegacija Kantona Sarajevo koju su činili premijer Elmedin Konaković, ministrica zdravstva Zilha Ademaj te ministri komunalne privrede i finansija Senad Hasanspahić i Jasmin Halebić.

"Za nas je ovo vrlo značajan projekt koji se realizuje u okviru projekta Energetske efiksanosti. To su svakako kvalitetni pomaci, ali ne i dovoljni. Vidne su potrebe na uređenju unutrašnjih prostorija, zastarjelu opremu je potrebno zamijeniti novom, pogotovu u dijelu tretiranja mentalnog zdravlja i fizikalne terapije koja se ovdje provodi", istakla je ovom prilikom ministrica Ademaj koja je naglasila da je evidentna potreba da se uradi i promjena krova. Zatraženo je da se napravi premjer potrebnih radova i predračuna, kako bi se u budžetu naredne godine mogla osigurati neka sredstva za tu namjenu.

Ovaj projekt realizuje se sredstvima Kantona Sarajevo i UNDP-a, njegova vrijednost je 300.000 KM i obuhvata promjenu vanjske stolarije, postavljanje termoizolacije vanjskih zidova, radove na kotlovnici i grijnim tijelima.

Domaćini delegaciji Kantona načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, direktor JU Dom zdravlja KS Fuad Husić te čelnici vogošćanskog Doma zdravlja istakli su zadovoljstvo što je prepoznata potreba ulaganja u ovaj objekt, a što će pacijentima, za njih 30.000, na raspolaganju biti bolji uslovi pružanja zdravstvene zaštite.

U pratnji načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića delegacija je obišla radove na objektu Doma zdravlja u Ilijašu, gdje će kroz nadogradnju dva sprata postojeći objekt dobiti još 500 m² u kojem će biti smješteni Centar za mentalno zdravlje i Centar za fizikalnu terapiju. Sredstva od 1,4 miliona KM obezbijedili su Kantona Sarajevo i Općina Ilijaš.

"Iskoristili smo priliku, pored obilaska radova na objektima, da sa osobljem razgovaramo o tekućim problemima u zdravstvu, kako na terenu funkcioniše organizacija pružanja zdravstvenih usluga, gdje i kako oni vide moguća poboljšanja, kakve su reakcije na novu esencijalnu listu lijekova. Mi ćemo kroz budžete i dalje pratiti iskazane potrebe pacijenata i uposlenih u zdravstvenom sektoru", istakao je premijer Konaković, nakon obilaska radova na rekonstrukciji domova zdravlja u Vogošći i Ilijašu.