BiH
62

Delegacija iz RS-a položila cvijeće u bivšoj Dobrovoljačkoj

Piše: M. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mirnom šetnjom sarajevskom ulicom Hamdije Kreševljakovića, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, delegacija od oko 50 osoba danas je odala počast stradalim pripadnicima JNA 3. maja 1992. godine.

Delegacija RS je iz Istočnog Sarajeva stigla s tri autobusa i nekoliko privatnih automobila. Među prisutnima je bilo i nekoliko svećenika koji su održali kratku liturgiju na Drveniji.

Prethodno je služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

Parastosu su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, general u penziji Dušan Kovačević, predstavnici opštinskih boračkih organizacija i porodice stradalih.

Savanović je kazao kako je "1992. godine duh povjerenja među narodima izgubio smisao i pretvorio se u pucanj koji je ubio 42 života, 73 ranio i zarobio 207 osoba."

"Od njih 42, 32 su bila Srbina, šest Hrvata, dva Bošnjaka i dva Albanca. Meta se nije birala. Želim da poručim s ovog mjesta da mi ne smijemo zaboraviti prošlost, moramo je se sjećati, ali ne smijemo ni sa prošlosti zaboraviti našu budućnost. Mi ne živimo u svijetu naših očeva, već naše djece i moramo se okretati prema njihovom svijetu jer bitnije je kuda idemo a ne otkud dolazimo", kazao je Savanović.

Novinarima se obratio Željko Pantelić, tadašnji poručnik JNA koji se nalazio u četvrtom vozilu kolone.

"Ne trebamo živjeti u prošlosti, ali 23 godine poslije niko nije odgovarao za to. Najbolja poruka mira bila bi da se zločinci izvedu na lice pravde. Bio sam u zaštitnom puku za kojeg najviše vezuju navodne slučajeve o napadima na ključne lokacije u gradu. Mi smo prije izlaska iz kasarne dobili naređenje da ne pružamo nikakav otpor kako bi kolona u skladu s dogovorom Alije Izetbegovića, generala Kukanjca i Mckenzija prošla mirno. Niko iz kolone nije metka opalio jer je takvo naređenje bilo. Ali, niko nije odgovarao za ubistvo vojnika u kafiću na Bistriku, niti za streljanje pripadnika JNA u Velikom parku i sl. Govorimo o žrtvama svih tih događaja i njihov broj se još utvrđuje jer sam neke svoje vojnike pronašao tek nakon 20 godina", kazao je Pantelić.

Prethodno su u blizini mosta Drvenija počast poginulim braniocima Sarajeva odali članovi Udruženja Zelene beretke i Unija veterana, podsjetivši na to da je početak maja 1992. godine bio ključni period u odbrani grada i naše države.

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine poginulo je šest osoba, iako sve ove godine vlasti Srbije i bh. entiteta RS pokušavaju kao istinu nametnuti to da je u Dobrovoljačkoj ulici poginulo mnogo više vojnika JNA. Sam general JNA Milutin Kukanjac izjavio da je poginulo šest osoba.