BiH
0

Delegacija grada Sarajeva u posjeti Mostaru

FENA
Delegacija Gradskog vijeća Sarajeva i grada Sarajeva danas je posjetila Mostar u sklopu regionalne saradnje Gradskog vijeća Mostara i razmjene iskustava sa drugim zakonodavnim tijelima.

Tim povodom u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" održan je okrugli stol na temu "Iskustva Mostara u kandidaturi za ulazak u svjetsku baštinu UNESCO-a".

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je tom prilikom kako je ovo izuzetna prilika da se saradnja izeđu ova dva grada podigne na jednu višu razinu.

"Vjerujem da će današnje druženje otvoriti poglede i na neke dobre stvari koje su se desile u Mostaru i na stvari koje su dobre u Sarajevu i da ova pozitivna iskustva prenesemo jedni drugima kako bi uistinu sa što više razumijevanja i pomoći napravili bolje stanje u ova dva grada, a samim time i u našoj državi", kazao je Bešlić.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac izrazila je svoje zadovoljstvo što su, kako je kazala, imali priliku da prisustvuju prezentaciji o tome kako je grad Mostar i Stari most sa starim gradskim jezgrom ušao u kulturnu baštinu UNESCO-a.

"Današnji primjeri koje smo ovdje čuli itekako će dobro doći gradu Sarajevu koji namjerava da kandidira Baščaršiju i to njeno staro jezgro na listu te kulturne baštine i jako smo zadovoljni što smo vidjeli da se zajedničkim aktivnostima Gradske uprave, gradonačelnika i Gradskoga vijeća postižu veoma krupne stvari", kazala je gradonačelnica Borovac.

U popodnevnim satima vijećnici i predstavnici grada Sarajeva posjetit će mostarsku Gimnaziju, dok će večeras, u sklopu obilježavanja dvogodišnjice obnove Starog mosta, prisustvovati otvaranju Muzeja "Stari most".

Gradonačelnica Borovac je kazala kako će se u okviru zajedničkog programa rada za vrijeme posjete mostarskoj Gimnaziji prezentirati rad jedne sarajevske srednjoškolske ustanove, dodavši kako je ustvari obrazovanje nit koja spaja ljude i kako je to jedini put za njihovu zdravu i sigurnu budućnost.