BiH
0

Delegacija grada Istanbula u posjeti KS: Saradnja i prijateljstvo se nastavljaju

Klix.ba
Visoka delegacija Grada Istanbula predvođena gradonačelnikom Kadirom Topbašom boravi u jednodnevoj posjeti Kantonu i Gradu Sarajevo.

U pratnji premijera Kantona Elmedina Konakovića i dopredsjednika Grada Abdulaha Skake, turska delegacija je posjetila Šehidsko mezarje Kovači, odala počast svim šehidima i položila vijence na mezar Prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

U sklopu obilaska mezarja Kovači posjećen je i Muzej "Alija Izetbegović“ gdje su domaćini upoznali goste, kroz muzejsku postavku, sa državničkim putem Alije Izetbegovića te sa uslovima i okolnostima opsade Sarajeva, kao i sa organizacijom Armije Republike BiH i njenim herojskim otporom agresiji.

Kao izraz prijateljstva, Vlada Kantona Sarajevo je ranije ustupila upravi Grada Istanbula objekt Kuće "Alije Đerzeleza“ sa svim njegovim pratećim prostorima koju je obišla i visoka delegacija Istanbula prilikom današnje posjete, a i ovaj put je istaknuto kako je Vlada KS spremna pružiti svaku vrstu pomoći za dalje održavanje ovog objekta.

Gradonačelnik Topbaš je izrazio zahvalnost na činu dodjele ove kuće te najavio da će po povratku u Istanbul napraviti dogovor i još više osmisliti njen sadržaj kako bi ona bila aktivnija za posjete i događanja.

Gradonačelnik Topbaš je i predsjednik United Cities and Local Government, UCLG, globalne mreže gradova, lokalnih i regionalnih vlada. Delegaciju iz Turske čine Temal Basala, gradski vijećnik, Ismail Hakko Turunc, savjetnik gradonačelnika i član Skupštine Grada Istanbula, Fahri Murat Tuncay, direktor za međunarodnu saradnju Grada Istanbula i Safer Kocabas, Mehmet Duman, Mustafa Yilmaz, Cengiz Oztruk, savjetnici gradonačelnika.

Dio delegacije čine i menadžeri kompanija IETT i ISKI, koje se bave gradskim saobraćajem i infrastrukturom te vodosnabdijevanjem.

Posjeta gradonačelnika Topbaša je uzvratna posjeta nakon što su Konaković i Skaka bili gosti uprave Grada Istanbula u augustu ove godine. Brojni međusobni kontakti su i ranije ostvareni, a saradnja Istanbula i Sarajeva se ogleda kroz brojne projekte i oblasti u kojima su gradske vlasti Istanbula prepoznale potrebu stalnog unapređenja te saradnje.

Donacija od 45 autobusa GRAS-u, a pomoć i iskustva domaćini su spremni pružiti i u drugim segmentima funkcionisanja javnog gradskog prijevoza, u štampanju, sistemu naplate i kontroli karata te efikasnijem sistemu parkiranja.

Gradska uprava Istanbula je pokazala posebno razumijevanje kada je u pitanju unapređenje komunalne infrastrukture. Kroz donaciju vodomjera VIK-u, najavljena je daljnja podrška sarajevskoj komunalnoj privredi, od odvoza smeća, izgradnje deponija i proizvodnje električne energije na njima, te efikasnijeg sistema vodosnabdijevanja.

Saradnja se odvija i u oblasti obrazovanja, kroz opremanja škola, usavršavanje i razmjenu studenata i profesora.

U nastavku posjete planiran je i obilazak i šetnja grada od Vječne vatre do Vijećnice, gdje će u 16.00 sati biti upriličene zajedničke izjave za medije premijera Konakovića, gradonačelnika Istanbula Topbaša i dogradonačelnika Skake.