BiH
0

Delegacija Grada Istanbula obišla "Vodovod i kanalizaciju", "GRAS" i "Rad"

FENA
Proizvodnja električne energije od deponijskog gasa i zbrinjavanje otpada, unapređenje sistema vodosnabdijevanja i bolja organizacija javnog prijevoza su oblasti u kojima su Grad Istanbul i njegova komunalna preduzeća spremni na saradnju s komunalnom privredom u Kantonu Sarajevo, što je bio i povod uzvratnoj radnoj posjeti delegacije tog grada KS-u.

Delegaciju je predvodio vijećnik i savjetnik istanbulskog gradonačelnika Ismail Hakki Turunç, a činili su je generalni direktori istanbulskih komunalnih preduzeća iz spomenutih oblasti.

Domaćini istanbulskoj delegaciji, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri Čedomir Lukić, Senad Hasanspahić, Mujo Fišo i Jasmin Halebić te direktori sarajevskih javnih komunalnih preduzeća predstavili su trenutno stanje u tim oblastima, šta je do sada učinjeno i gdje su najveći problemi u njihovom funkcioniranju.

"Uvjerili smo se prilikom naše nedavne posjete Gradu Istanbulu i susreta s gradonačelnikom Kadirom Topbaşem, kako je Istanbul postao jedan od lidera u uređenju i organizaciji pružanja komunalnih usluga. Za nas je vrlo važno što su u potpunosti spremni da nam pruže saradnju i pomoć, što dokazuje i ova današnja posjeta", istakao je Konaković.

Zahvalio je na doniranim autobusima za javni gradski prijevoz kao i na najavljenoj novoj donaciji autobusa.

U toku današnjeg dana, s domaćinima iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija", "Rad" i GRAS stručni dio tima turske delegacije će se bolje upoznati o stanju i problemima na terenu.

Šef istanbulske delegacije Ismail Hakki Turunç izrazio je nadu i očekivanja da će biti iznađen način za podršku i pomoć u poboljšanju organizacije komunalnih preduzeća i pružanju njihovih usluga građanima Sarajeva.

Za jaču povezanost i saradnju Kantona Sarajevo i Grada Istanbula veliku zaslugu ima Fondaciji BIGMEV koja razvija saradnju Bosne i Hercegovine i Turske u oblastima privrednog i društvenog razvoja, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.