BiH
0

Delegacija EU razgovarala sa ministrom MUP-a ZDK o demonstracijama

Klix.ba
U zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u Zenici danas je održan sastanak ministra MUP-a ZDK Rifata Delića i policijskog komesara Fahrudina Bečirovića sa savjetnikom u Sektoru unutrašnjih poslova i javne sigurnosti Delegacije Evropske unije u BIH Samirom Hadžimusićem.

Na sastanku se razgovaralo o protestima nezadovoljnih građana na području ZDK te aktivnostima koje je policija poduzela u datim okolnostima.

"Osim Zenice, najmasovnija okupljanja građana, ali i najveća materijalna šteta bila je u Zavidovićima i Visokom. Naši policajci nisi upotrebljavali silu, fizičkog kontakta sa građanima nije bilo, izuzev minimalne upotrebe hemijskih sredstava, odnosno suzavca", rekao je ministar Delić.

Bečirović je istakao da su očekivan mirni protesti, ali da su policijsku službenici u konačnici postupili najbolje što su mogli s obzirom na okolnosti i u skladu sa Ustavnim rješenjima.

U neredima koji su se dogodili 7. februara povrijeđeno je skoro 40 policajaca od čega pet teže, a pričinjena je veća materijalna šteta. Bečirović je još dodao da je najbitnije da niko nije izgubio život.

Iz Ureda policijskog komesara MUP-a ZDK su saopćili da je do Tužilaštvu ZDK do sada podnijet izvještaj protiv 54 osobe, a aktivno se radi na identifikaciji ostalih osoba koje su počinile krivična djela 7. februara.

Hadžimusiće je u toku razgovora izrazio i interesovanje za opremom kojom raspolažu policajci MUP-a ZDK, na šta je Delić kazao: "Mi smo izuzetni opremljeni sredstvima koja policajcima trebaju u normalnim okolnostima. Međutim, nedostaje nam adekvatna lična i kolektivna oprema za krizne situacije i kontrolu masa. Procedure za nabavku takve opreme traju dugo, ali mi smo već poduzeli neke korake".

Predstavnici Delegacije EU izrazili su spremnost da posredstvom IPA fondova obezbjede finansijska sredstva za nabavku opreme, prije svega, za Jedinicu za podršku MUP-a ZDK.