BiH
0

Delegacija EU o spornom Zakonu u RS: Sloboda izražavanja se mora poštovati

FENA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Povodom usvajanja Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj, iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH saopćeno je da da temeljna prava svih građana moraju bezrezervno biti poštivana, kao jedan od ključnih preduvjeta za zdravu demokraciju, a u skladu s važećim zakonima i propisima, uključujući naravno i slobodu izražavanja.

Naglašavaju da to posebno vrijedi u zemlji koja teži ispunjenju političkih kriterija za članstvo u EU, te da ta zajednica u potpunosti podržava slobodu izražavanja, temeljne slobode zaštićene međunarodnim pravom uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koja je sastavni dio funkcionalne pluralističke demokracije.

Također, navode da svaki propis mora biti nužan, jasno definiran i propisan odgovarajućim zakonodavstvom, a smatraju da su definicije sadržane u odredbama Zakona o javnom redu i miru RS i dalje nejasne i ostavljaju previše prostora za proizvoljnu provedbu.

Imajući na umu navedeno, pozivali su nadležna tijela da osiguraju jasnoću i proporcionalnost u zakonodavstvu i njegovoj provedbi. "Pažljivo ćemo pratiti razvoj događanja u vezi Zakona o javnom redu i miru u RS. Sloboda izražavanja i sloboda medija su pitanja koja se redovno prate u okviru političkih kriterija iz Kopenhagena te ocjenjuju u godišnjem izvještaju o napretku koji objavljuje Evropska komisija", navedeno je u saopćenju.