BiH
0

Delegacija državnih službenika Den Haaga u posjeti Gradskoj upravi Sarajeva

FENA
Sekretar Gradske uprave Grada Sarajeva Milorad Kojović danas je primio višečlanu delegaciju državnih službenika Grada Den Haaga, predvođenu Ralphom van der Zijdenom, savjetnikom gradonačelnika za međunarodne odnose.

Cilj posjete je razmjena iskustava između gradskih uprava Sarajeva i Den Haaga, što bi doprinijelo unapređenju buduće saradnje dva grada, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Uz projekciju filma o glavnom gradu Bosne i Hercegovine, sekretar Gradske uprave Kojović je goste iz prijateljskog grada Den Haaga upoznao sa historijom Sarajeva, njegovim administrativno-pravnim položajem, teritorijalnom organizacijom i nadležnostima.

On je gostima ukazao na kapitalne projekte, te istakao da gradska vlast na čelu sa gradonačelnicom Semihom Borovac vodi izuzetne aktivnosti da bi Sarajevo učinili evropskom metropolom koja će poslovnim ljudima ponuditi ambijent za unosno poslovanje, a svojim građanima i turistima mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja i boravka.

Delegacija Den Haaga je, također, prezentacijom filma, svoje domaćine upoznala sa funkcionisanjem Gradske uprave ovog nizozemskog grada, kao i sa trenutnim projektima koje vodi u cilju poboljšanja uvjeta života i rada svojih građana.

Nakon prijema, predstavnici gradskih uprava Sarajeva i Den Haaga nastavili su razgovore u sklopu radionica o obrazovanju, etici i integritetu i međunarodnom gradu.

Za sutra su planirane radionice o mladima i turizmu, kao i prezentacija o postignutim rezultatima, koji bi trebali poslužiti u narednim kontaktima predstavnika ova dva grada, kao i u učešću Grada Sarajeva preko Den Haaga kod fondova EU-a.

Tokom posjete, delegacija Den Haaga obići će kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva.