BiH
13

Delegacija Češke u Sarajevu: Ako će se EU širiti, onda je to upravo ovaj region

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U posjetu Bosni i Hercegovini doputovala je delegacija Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike, koju predvodi predsjedavajući Doma Jan Hamaček.

U Sarajevu je održan prvi u nizu sastanaka, a domaćini su bili predstavnici Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović istakao je da je posjeta predstavnika Češke Republike posjeta prijatelja i predstavlja vrlo značajan događaj.

"Iskazana je spremnost da se unaprijedi parlamentarna saradnja koja je za BiH izuzetno značajna. Zahvalni smo Češkoj Republici za sve što je učinila za BiH, a Češka je izrazila spremnost za pomoć našoj državi pri pristupanju Evropskoj uniji", rekao je Džaferović istaknuvši i važnost unapređenja ekonosmkih odnosa.

"Robna razmjena od 200.000.000 KM godišnje je nešto što može biti unaprijeđeno, a tu su i realizacije projekata iz razvojne pomoći Češke koje se pružaju Bosni i Hercegovini u mnogim oblastima kao što su ekologija i zdravstvo", istakao je Džaferović koji je dodao da bh. univerziteti sarađuju sa univerzitetima u češkoj Republici.

Iskazana je potreba da se okončaju procedure bilateralnih sporazuma između dviju zemalja,a to su sporazumi u oblasti poljoprivrede, prometa, kulture, nauke, obrazovanja, kao i sporazum o socijalnom osiguranju. Džaferović je zaključio da su odnosi sa Češkom prijateljski i kako sa ovom državom BiH nema otvorenih pitanja.

Hamaček je također istakao značaj posjete Sarajevu kao prve posjete neke zemlje članice EU nakon konstituiranja novog saziva Parlamenta.

"Smatramo da je podrška vašoj zemlji i vašem regionu vrlo bitna jer ako negdje ima smisla nastaviti proširenje Evropske unije, ovaj region upravo daje taj smisao. Mi smo dobili podršku kada je Češka pristupala EU, a sada mi podržavamo BiH", poručio je Hamaček koji je dodao da Džaferovićeva nedavna posjeta Pragu također simbolizira dobre odnose dviju država.

Hamaček je potom pozvao svoje kolege ministre češke vlade, da posjete Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kako bi još bolje učvrstili odnose dviju zemalja. Također, on je poručio predsjedavajućem Džaferoviću da Parlament Češke neće komplikovati ratifikaciju potpisanih sporazuma sa BiH.