Razgovor o ulaganjima
0

Delegacija BiH započela posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Anadolija
Državno-privredna delegacija Bosne i Hercegovine na čelu sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatkom Lagumdžijom boravi u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje se danas sastala sa zamjenikom premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Saifom bin Zayedom al- Nahyanom i ministricom vanjske trgovine UAE šeikom Lubnom al-Qasimi.

Tokom sastanaka, kojima su prisustvovali i predstavnici bosanskohercegovačkih državnih kompanija, istaknuta je potreba intenziviranja saradnje dviju zemalja s ciljem pronalaženja najpovoljnijih načina ulaganja u BiH i razgovarano o mogućim konkretnim koracima. U tom smislu dogovoreno je da se što je prije moguće upriliči potpisivanje sporazuma o promociji i zaštiti investicija između BiH i UAE, te još nekih bilateralnih sporazuma koji će kreirati odgovarajući pravni okvir za unapređenje ekonomske saradnje, saopćeno je Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je pozvao zamjenika premijera šeika Saifa bin Zayeda al-Nahyana i ministricu Lubnu al-Qasimi da posjete Bosnu i Hercegovinu kako bi bili nastavljeni konkretni razgovori.

Delegacija Bosne i Hercegovine u Abu Dhabiju je posjetila sjedišta Fonda za razvoj Abu Dhabija (Abu Dhabi Fund For Development) i Mubadala razvojne kompanije (Mubadala Development Company) gdje su održani vrlo uspješni sastanci na kojima je razgovarano o konkretnim projektima u oblasti infrastrukture. U saopćenju se navodi da je dogovoreno da predstavnici Energoinvesta, Elektroprivrede BiH i Autocesta Federacije BiH predlože projekte koji će biti razmatrani na sljedećem sastanku Boarda direktora Abu Dhabi Investicionog fonda. Delegacija Bosne i Hercegovine je također posjetila i sjedište energetske kompanije Masdar.

Sastancima su prisustvovali predstavnici Autocesta Federacije BiH, Energoinvesta, Hidrogradnje, Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Federacije BiH, BH Gasa, Elektroprivrede BiH i Union Banke.

U okviru zvanične posjete državno-privredne delegacije Bosne i Hercegovine Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Dubaiju je danas održan i privredni forum na kojem je učestvovalo 100 privrednika iz BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Privredni dio delegacije Bosne i Hercegovine čine predstavnici više od 50 kompanija iz cijele BiH koji će sutra u Abu Dhabiju učestvovati na Poslovnom forumu BiH - Ujedinjeni Arapski Emirati.