BiH
0

Delegacija BiH sudjeluje u radu godišnje Konferencije o borbi protiv autokriminala

FENA
Delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena zamjenikom ministra sigurnosti Mijom Krešićem, boravi danas danas u Sloveniji, na Bledu, gdje sudjeluje na godišnjoj Konferenciji o borbi protiv autokriminala u jugoistočnoj Evropi, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Konferenciju organizira Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu u sklopu BRDO procesa čiji je cilj suzbijanje organiziranog kriminala, korupcije, trgovine ljudima, ilegalnih migracija i terorizma u Regiji.

Članice BRDO procesa su Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Italija, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Na ovoj konferenciji zemlje učesnice će prezentirati nacionalne akcione planove za borbu protiv autokriminala. Akcioni plan Bosne i Hercegovine sačinili su krajem 2006. godine predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Agencije za istrage i zaštitu, Državne granične službe, NCB Interpol Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i EUPM-a.

Ovaj dokument sadrži konkretne mjere za unapređenje borbe protiv organiziranog kriminala sa motornim vozilima u regionu unapređenjem kordinacije, komunikacije i razmjene operativnih informacija, osmišljavanjem i usvajanjem novih modusa na sprečavanju ove vrste kriminala, konstantno preventivno - represivno djelovanjem na terenu i aktivnim radom na suzbijanju i smanjenju broja ovih krivičnih djela.