BiH
0

Delegacija BiH se u Stockholmu sastala s Prosperom

Klix.ba
Delegacija Bosne i Hercegovine danas se u Stockholmu u prijepodnevnim satima sastala s Pierrom Prosperom, američkim ambasadorom za pitanje ratnih zločinaca.

Delegacija Bosne i Hercegovine koja učestvuje na međunarodnome forumu Sprječavanje genocida, prijetnje i odgovornost, koji se održava u Stockholmu, u užem sastavu, danas u prijepodnevnim satima se sastala s Pierrom Prosperom, američkim ambasadorom za pitanje ratnih zločinaca.

Američkog ambasadora zanimalo je što vlast u Bosni i Hercegovini radi na hapšenju ratnih zločinaca.

Bosanskohercegovačka delegacija u razgovoru je istaknula kako su vlasti u Bosni i Hercegovini svjesne preuzetih obaveza kad je u pitanju i saradnja sa Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine u Hagu, te da su učinjeni i određeni pomaci. No, kazano je kako ne možemo biti još uvijek zadovoljni jer osumnjičeni, koji su i najtraženiji na međunarodnim tjeralicama, nisu još uhvaćeni. U vezi s ovim je pripomenuto da se u BiH stvaraju uslovi za jačanje SIPA-e te da će domaće nadležne institucije aktivno raditi i dalje na ispunjavanju zadaće uhićenja osumnjičenih osoba ali je pri tomu pomoć međunarodne zajednice još uvijek potrebna. Američkoj vladi je iskazana zahvalnost na svemu što je činila i čini da pomogne Bosni i Hercegovini.

Prosper je podupro nastojanja domaćih vlasti pri jačanju sigurnosnog sistema, napore za hvatanje ratnih zločinaca te najavio skoru posjetu našoj zemlji.

U delegaciji BiH na ovom sastanku bili su, Željana Zovko, šef delegacije, Mediha Filipović, ambasadorica BiH u Švedskoj i Slobodan Radulj, savjetnik člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca.