BiH
13

Del Vechio i Moore: BiH će morati poštovati odluke Ustavnog suda BiH

Piše: Er. M.
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hrvatski ambasador u BiH Ivan del Vechio i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore smatraju da BiH, ukoliko želi biti članica Evropske Unije, mora poštovati odluke Ustavnog suda BiH koje su obavezujuće.

Hrvatski ambasador u BiH Ivan del Vechio na upit novinara kako komentariše činjenicu da će Narodna Skupština Republike Srpske danas usvojiti deklaraciju kojom će staviti do znanja da se odluke Ustavnog suda BiH neće poštovati, kazao je da se se čudi kako jedna zemlja, koja pretenduje da bude pravna država, ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH koje predstavljaju i rasčišćavaju vrlo bitne elemente i procese u ovoj državi.

"Ja sam apsolutno pobornik zakona pravne države i to je ono za što se BiH odlučila čim je odlučila pristupiti EU i međunarodnoj zajednici. Postoje pravila igre, postoje zakoni, a ono što neko misli da treba mijenjati mora raditi u regularnoj proceduri. Ustavni sud BiH je legitimno pravno tijelo koje je donijelo odluke koje treba poštovati“, istakao je Vechio.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore smatra, isto kao i hrvatski ambasador, da BiH, ukoliko želi biti članica Evropske Unije, mora poštovati odluke Ustavnog suda BiH koje su obavezujuće.

"Odluke sudova na svim nivoima, dakle Ustavnog suda, Suda BiH, kantonalnih i općinskih sudova, moraju biti poštovane. Veliki je problem što često u BiH te odluke nisu poštovane kao što je slučaj sa Mostarom, pa i sa javnim emiterima. To je obavezno, jer ako će BiH biti članica EU, morat će poštovati sve sudske odluke“, zaključio je Moore.

Podsjećamo, visoki predstavnik Valentin Inzko također je pozvao zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu tako što će se suzdržati od usvajanja deklaracije kojom se negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Isto je poručila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH čiji je stav da bilo koji poziv da se preispitaju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH nije prihvatljiv, imajući u vidu da je Ustavni sud BiH izvorni i integralni dio Aneksa 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava Bosne i Hercegovine.