BiH
0

Del Ponte: Vjerujem da bi Mladić mogao biti izručen 11. maja

FENA
Optimistična sam i vjerujem da bi Ratko Mladić mogao biti izručen do 11. maja. Vidjet ćemo - kazala je glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte jučer u Sarajevu nakon sastanka sa visokim predstavnikom Christian Schwarz Schillingom.

"Sada započinje nova epizoda cijele priče vezane za generala Mladića. Pregovori bi mogli biti nastavljeni, moglo bi se nastaviti razgovarati o tome 11. maja, kao što je ranije dogovoreno. Komesar Ren je rekao da ako Mladić u međuvremenu bude izručen u Haški tribunal, oni će biti u poziciji da nastave pregovore", kazala je Del Ponte.

Kao što znate, dodala je ona, ja se fokusiram na Beograd i borim se sa Beogradom da dobijem Mladića, ali ne zaboravljam da je Karadžić još uvijek na slobodi i da su oni bjegunci.

Danas je u Sarajevu razgovarala sa sa komandantima EUFOR-a i NATO-a o bjeguncima, naročito o Karadžiću.

„Moram reći da nema dovoljnih informacija da li je Karadžić u RS-u, da li je u Srbiji ili Crnoj Gori. Ne znam, apsolutno nemam nikakvih informacija tako da pitam i tražim od NATO-a i EUFOR-a da budu više aktivni. Jer smatram da je važno da, ukoliko Karadžić nije ovdje, da potvrde takvu vrstu glasina tako da mogu svoju pažnju usmjeriti na drugu zemlju", kazala je glavna tužiteljica.

Upitana da komentira činjenicu da je premjer Srbije Koštunica porekao rok koji mu je dat, Del Ponte je kazala da je, što se tiče pitanja Mladića, to za nju veliko razočarenje.

„Gospodin Oli Ren je pozvao premijera Srbije u mom prisustvu, kada sam bila u Briselu i rečeno je da će Mladić biti izručen u Hag do kraja aprila. Tako da možete zamisliti koliko sam bila razočarana. Premijer Koštunica slobodan je da kaže sve što želi. Ja sam insistirala, insistiram i potvrđujem da je Mladić trebao biti izručen do kraja aprila. Jutros sam na putu ovamo pročitala kako je on izjavio da nije obećao međunarodnoj zajednici - nije spominjao mene, nije spominjao komesara Rena, spominjao je međunarodnu zajednicu općenito. Dakle, doslovno je rečeno – ako to tako pogledamo to je tačno. To nije bilo javno obznanjeno međunarodnoj zajednici kao takvoj", kazala je Del Ponte.

Na novinarsko pitanje zašto tako rijetko govori o Radovanu Karadžiću, Del Ponte je odgovorila da nije zaboravila Karadžića.

„Usresređana sam ovih sedmica i ovih mjeseci na Mladića. Nisam zaboravila Karadžića i neko drugi u mom uredu je zadužen za to i prati sva dešavanja. Ali, što prije uhvate Mladića, nadam se da će se to uskoro desiti, i Karadžić će doći u vrh prioriteta", kazala je Del Ponte i dodala kako ima još četiri bjegunca za koja mora misliti.

"Ja nikoga ne zaboravljam. Želim da sva šestorica budu izručeni u Hag prije kraja mog mandata", kazala je Del Ponte.

Što se tiče sastanka sa visokim predstavnikom, kazala je da nisu imali nekih osobitih problema da razriješe, ali da je još uvijek problem saradnja RS-a sa Haškim tribunalom.

„Nadamo se će novi premijer RS-a, kao što je rekao u javnosti, obezbijediti punu saradnju. Još uvijek radimo na tome. Sljedeći put kada budem dolazila ovamo nadam se da ću moći reći više o tome da li sam zadovoljna ili ne. Naravno, potrebna mi je podrška visokog predstavnika, kazala je Del Ponte.

Glavna tužiteljica se danas susrela i sa glavnim bh. tužiteljem, a učestvovala je i u radu međunarodne konferencije "Utvrđivanje istine u postkonfliktnom periodu- inicijative i perspektive na zapadnom Balkanu". .

Zamoljena da komentira jutrošnju operaciju u Beogradu u kući Mladićevog sina, Del Ponte je kazala da je prije dvije sedmice došlo do pretresa stana Mladićeve porodice, tako da misli da dvije sedmice kasnije nije moguće ponovo učiniti isto i pronaći nešto.

Visoki predstavnik Christian Schwarz Schilling je kazao da je ovo redovita razmjena informacija da se ocjeni napredak koji BiH, a naročito Republika Srpska ostvaruje u saradnji sa Haškim tribunalom.

Moja glavna odgovornost jeste, dodao je on, da ovaj put ka Evropi poguram naprijed na najbolji način na koji možemo.

„Imali smo nekih neuspjeha u Parlamentu kada su u pitanju reforme, reforma policije je također teška, ali nadam se da se pitanje saradnje sa Haškim tribunalom tako shvaća kao što je najavljeno od premijera RS-a", kazao je visoki predstavnik.