BiH
0

Del Ponte u razgovoru s Dodikom tražila konkretne akcije za hapšenje ratnih zločinaca

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik prenio je danas glavnoj tužiteljici Haškog tribunala Carli del Ponte uvjeravanja da će hapšenje optuženih za ratne zločine biti riješeno, jer RS nema dileme o tom pitanju.

Dodik je naglasio da će sve aktivnosti biti usmjerene kako bi se pitanje hapšenja preostale trojice optužene za ratne zločone riješilo što je moguće prije.

On je nakon sastanka održanog u bazi EUFOR-a u Ramićima, kraj Banje Luke, kazao novinarima da nosi uvjeravanje da Carla del Ponte razumije situaciju.

Dogovor je, naveo je, da se radi na intenziviranju pitanja hapšenja optuženih za ratne zločine kako bi se saradnja s Haagom ispunila i time riješilo pitanje koje je za RS "postalo traumatično i teško za nositi".

Ponovio je da u RS-u nema dileme da će to pitanje biti riješeno istoga trenutka ukoliko se zato ukaže prilika.

Carla del Ponte je naglasila, naveo je Dodik, da RS mora intenzivirati pitanje hapšenja optuženih i traži konkretne akcije.

On je kazao da na sastanku nisu postavljeni nikakvi konkretni rokovi, ali je najavio da će se usmjeriti posebna pažnja prema osobama koje se nalaze u mreži podrške optuženim za ratne zločine. Na tom pitanju, dodao je, radiće sve sigurnosne agencije u BiH u skladu s usvojenim zakonom.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala nakon sastanka s premijerom Dodikom i ministrom MUPRS-a Stanislavom Čađom, nije se obratila novinarima.