BiH
0

Del Ponte u Beogradu ponovo traži izručenje Mladića

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte stigla je u srijedu u Beograd i ponovo zatražila od vlasti da uhapse bivšega vojnog šefa bosanskih Srba u bijegu Ratka Mladića.

Del Ponte će 31. marta predočiti evropskom povjereniku za proširenje Olliju Rehnu izvještaj o saradnji Beograda s ICTY-em.

Negativno mišljenje ICTY-a moglo bi dovesti do prekida pregovora Evropske unije sa Srbijom i Crnom Gorom o evropskoj integraciji.

Nastavak pregovora je predviđen za 5. april.

Radi se o drugoj posjeti Beogradu haške tužiteljice u manje od mjesec dana a prve nakom smrti bivšega jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Del Ponte je razgovarala s ministrom za ljudska prava Srbije i Crne Gore Rasimom Ljajićem, zaduženim za saradnju s ICTY-em, a trebala bi se sastati i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.

Beograd, koji tvrdi da čini sve što može da uhapsi i izruči Ratka Mladića, zatražio je odgađanje krajnjeg datuma međunarodne zajednice za njegovo hapšenje.

ICTY od 1995. optužuje Mladića za genocid zbog njegove uloge u opsadi Sarajeva kada je umrlo 10.000 ljudi i za masakr u Srebrenici kada je ubijeno blizu 8.000 Bošnjaka.

Međunarodna zajednica vrši veliki pritisak na vlasti Beograda da izruče još petoricu koje je ICTY optužio za ratne zločine.