BiH
0

Del Ponte sumnja u istinske namjere Beograda za hapšenje Mladića

FENA
Nikada nije bilo i još uvijek nema konkretnih izgleda da se Ratko Mladić nađe i uhiti, a ima čak i razloga da se posumnja u istinske namjere vlasti u Beogradu, stoji u povjerljivom pismu glavne haške tužiteljice Carli del Ponte upućenom europskom povjereniku za proširenje Oliju Rehnu 3. svibnja ove godine.

U pismu, koje u četvrtak objavljuje najnoviji broj beogradskog tjednika "Vreme", Carla del Ponte je konstatirala da ne može izvijestiti o napretku suradnje Srbije i Crne Gore s Haškim sudom, kao i to da je bila obmanuta obećanjem premijera Vojislava Koštunice da će se Mladić naći u Sheveningenu do kraja travnja ove godine.

"Dana 29. travnja primila sam opširan izvještaj Sigurnosno-informativne agencije (BIA) s njihovim sadašnjim saznanjima o kretanju Ratka Mladića od 1977. godine", piše Del Ponte, dodajući da izvještaj "nudi zanimljiv rezime koji se proteže od 1977. do studenoga 2005.".

"Što je najvažnije, a suprotno onome što mi je bilo rečeno u veljači, pa onda i krajem ožujka, iz tog dokumenta proizlazi da BIA nikada nije imala nikakav pouzdan trag koji bi joj omogućio da brzo locira Mladića. Mene su, međutim, u više navrata uvjeravali da se krug ubrzano zatvara", navodi Del Ponte.

"Taj izvještaj pokazuje da je istraga koju je BIA vodila bila obavljena na vrlo neprofesionalan način, kao da njen glavni cilj nije bio uhićenje bjegunca, nego njegova dobrovoljna predaja. Osim toga, mnoga curenja informacijama u medijima mogla su biti namjerna, a u cilju da Mladić bude obaviješten o trenutnim naporima vlasti. Moj je osjećaj da je Mladić vrlo dobro obaviješten o akcijama i namjerama vlasti. Takve informacije mogle su mu stizati i od insajdera", dodaje Carla del Ponte, upozoravajući i na to da akcije vlasti "ciljaju uglavnom pripadnike mreže pomagača niže razine, a ne i više oficire koji su u jednom ili drugom trenutku pružali podršku i zaštitu Ratku Mladiću", konkretno navodeći bivše načelnike Generalštaba Vojske SCG Branka Krgu i (haške optuženike) Nebojšu Pavkovića i Momčila Perišića.

"Nemam nikakvih konkretnih indikacija, osim obećanja i izjava srbijanskih dužnosnika da su se odrekli plana o dobrovoljnoj predaji i da sada rade na operaciji uhićenja. U najmanju ruku, nisam svjesna bilo kakvog ozbiljnog i pažljivo pripremljenog operativnog plana u cilju uhićenja", stoji u pismu glavne haške tužiteljice, u kojem ona dodaje da se iz jednog ranijeg izvještaja BIA-e vidi da je ona u siječnju ove godine naišla na "trag koji obećava, ali umjesto da se taj trag iskoristi za uhićenje, poslana je poruka s pozivom na dobrovoljnu predaju".

Početkom svibnja, nakon što je glavna haška tužiteljica ocijenila suradnju SCG s Haškim sudom nedovoljnom, Europska unija je donijela odluku o prekidu pregovora EU i SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.