BiH
0

Del Ponte: SFOR iz BiH odlazi bez ispunjene zadaće

NINA
Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije Carla del Ponte u obraćanju Vijeću sigurnosti istaknula je da vlasti u Republici Srpskoj još uvijek nisu uhapsile ni jednog optuženog.

Ona je izrazila žaljenje zbog činjenice da SFOR napušta Bosnu i Hercegovinu u decembru, a da nije ispunio obećanje da će uhapsiti jednog od najtraženijih optuženika Radovana Karadžića.

Ona je najavila da bi do kraja ove godine 11 slučajeva, koji uključuju 20 optuženih, trebali biti prebačeni na domaća pravosuđa, a najavila je i podizanje novih optužnica do 31. decembra.

Podsjećajući na desetogodišnjicu masakra u Srebrenici, kao i desetogodišnjicu podizanja optužnice protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, del Ponte je istaknula da bi se međunarodna zajednica trebala pobrinuti da ozbiljni zločini budu kažnjeni.

Govoreći o suradnji Hrvatske s Tribunalom, Del Ponte je izrazila zadovoljstvo tom suradnjom, ali i upozorila da neće biti moguće reći da Hrvatska u potpunosti surađuje sve dok se general Ante Gotovina ne nađe u Haagu.

Del Ponte je optužila Srbiju i Crnu Goru za nesuradnju s Haagom, ali je istaknula da dio političara ipak razumije nužnost suradnje s Tribunalom.