BiH
0

Del Ponte se nada skorom hapšenju Mladića i Karadžića

NINA
Glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte izjavila je danas u Londonu da nema mnogo informacija o kretanju Radovana Karadžića, ali da se nada da će i on i general Ratko Mladić biti uhapšeni do kraja godine.

"Nemam informacije o Karadžiću, ali se nadam da će čim Mladić bude izručen Tribunalu, za njim stići i Karadžić", izjavila je Del Ponte nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom.

Ona je dodala da želi da svih sedam bjegunaca koje Haaški tribunal tereti za ratne zločine budu uhapšeni do kraja godine.

Del Ponte je, kako javlja AP, doputovala u London kako bi britanskog ministra vanjskih poslova, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om, izvijestila o napretku potrage za bjeguncima.

Jedan od bjegunaca je i hrvatski general Ante Gotovina kojeg Haaški sud tereti za zločine nad Srbima i protjerivanje srpskih civila tokom operacije "Oluja" u Hrvatskoj u augustu 1995..

Del Ponte je ove sedmice izjavila da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haaškim tribunalom, što je bilo od presudnog značaja za odluku EU-a da počne pregovore o ulasku Hrvatske u EU.

Straw je odbacio pretpostavke da je Austrija odustala od protivljenja punopravnom članstvu Turske u EU u zamjenu za pokretanje pregovora s Hrvatskom.

"Odluka o Hrvatskoj je donesena na osnovi njenih zasluga i ocijene Carle Del Ponte", izjavio je on.