BiH
0

Del Ponte: Napuštam tribunal razočarana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tužilac Haškog tribunala Carla del Ponte izjavila je da napušta tu dužnost veoma razočarana što su bivši politički i vojni vođe Srba u BiH Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi.

Del Ponte je u intervjuu za subotnje "Večernje novosti" izjavila da ne smatra kako je to njen lični neuspjeh, jer je uradila sve što je mogla da izdejstvuje hapšenje Karadžića i Mladića, ali to jeste "mrlja na našem radu i mrlja na velikim uspjesima Haškog tribunala."

"No, takođe imam razlog da budem optimista. Nadam se da će Evropska unija nastaviti da podržava ovu instituciju i da joj pomaže svojim uslovljavanjima dok se to ne dogodi. Tribunal ne smije da zatvori svoja vrata dok svi preostali bjegunci ne budu izvedeni pred pravdu. Vijeće bezbjednosti Ujedinjenih nacija mora da omogući Tribunalu da okonča svoju misiju", istakla je Del Ponte.

Del Ponte je i ovog puta insistirala da je "prema informacijama koje ima, Mladić u Srbiji, a Karadžić negdje u regionu".

"Nisam sigurna da li je u Srbiji, BiH, RS-u ili Crnoj Gori. Goran Hadžić (nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine) i Stojan Župljanin (svojevremeni visoki funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a) su takođe u dosegu Srbije. To niko ne poriče," dodala je ona.

Del Ponte je kazala kako ne može da porekne da su u saradnji vlasti Srbije sa Tribunalom na hapšenju Mladića i ostalih optuženih neki koraci preduzeti, "ali su spori i neefikasni". "Definitivno ne odgovaraju hitnosti trenutka," ocijenila je ona.

Glavni tužilac je kazala kako je u pitanju kombinacija dvije stvari - da se Mladić dobro krije i da oni koji ga traže možda nisu dovoljno dobri u svom poslu.

"Ni međunarodna zajednica, niti lokalne vlasti, nisu uradile sve što je trebalo. Ali, očigledno je i da on (Mladić) ima dobru mrežu pomagača," primijetila je Del Ponte.

Glavni tužilac je takođe kazala kako je, kao i svi drugi, čula glasine da postoji sporazum između Karadžića i svojevremenog američkog izaslanika za Balkan Ričarda Holbruka.

"I naravno, pokušala sam da obezbijedim dokaze kako bih vidjela da li je tačno da je napravljena neka vrsta sporazuma. Ipak, nisam našla ništa konkretno da bih to potvrdila. U svakom slučaju, to pitanje je danas nevažno. Mladić, Karadžić, Hadžić i Župljanin moraju da budu uhapšeni i prebačeni u Hag," kazala je Del Ponte.

Zaključila je kako "niko ne može da uživa baveći se najgorim zločinima svakog dana.

"Kada sam postavljena za glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu 1999., bila sam zapanjena užasnim zločinima sa kojima sam se suočila. Osjećala sam da sam njihov jedini zvanični predstavnik u ovim postupcima. To je motiv koji mi je davao potrebnu snagu svih ovih godina". kazala je Del Ponte u intervjuu za subotnje "Večernje novosti", prenosi Tanjug.