BiH
0

Del Ponte: Hrvatska i SCG ne sarađuju s Haagom u potpunosti

NINA
Početak pregovora o ulasku Hrvatske u EU negativno bi se odrazio na napore za otkrivanje i hapšenje generala Ante Gotovine, izjavila je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte i pozvala Hrvatsku na pojačanje tih napora, rekavši i da zbog generala Ratka Mladića slično važi i za SCG.

Hrvatski mediji ocijenili su da Carla del Ponte današnjom izjavom danom na Konferenciji o promoviranju mira i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi, koja se održava u organizaciji švicarskog ministarstva vanjskih poslova u Bernu, najavljuje da će EU informirati da saradnja s Haaškim sudom još nije potpuna.

Ona je rekla da su Hrvatska, a prije svega SCG, sarađivale s Haagom samo zahvaljujući međunarodnom pritisku, a njihova saradnja nije savršena, niti potpuna, ali da su “ozbiljna poboljšanja koja se bilježe u posljednjih godinu i pol definitivno rezultat dobro artikulirane i dosljedne politike EU-a”.

Ona se izričito izjasnila i protiv početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i SCG-a 8. oktobra dok je Mladić još na slobodi, ocijenivši da bi time bila potvrđen “pasoš za nekažnjavanje”.

Ocijenivši da bi Hrvatska napravila i manje nego do sada ako bi pregovori počeli, del Ponte je zahvalila EU-u što je kao uvjet za priključenje postavio punu saradnju s Haaškim sudom. Ona je pohvalila dosljednu politiku EU-a prema zemljama jugoistočne Earope, ističući da su izgledi za priključenje EU-u motor promjena u tim zemljama i da EU pokreće reforme u njima.

Ona se založila da se zadrže strogi uslovi za priključenje novih članica utvrđeni u različitim dokumentima EU-a, uključujući i Kopenhaške kriterije da se ne ponove pogreške kod primanja zemalja u Vijeće Evrope, kada su kriteriji znali biti i snižavani.

U svom izlaganju Carla del Ponte je kritizirala Hrvatsku rekavši da se stvaraju mitovi i selektivno sjećanje na ratna zbivanja iz 90-ih podsjetivši da je u augustu obilježena 10-godišnjica operacije “Oluja”, kao velike herojske oslobodilačke akcije hrvatskih snaga, dok su zločini počinjeni za vrijeme i poslije nje spomenuti samo marginalno.

Ona je podsjetila je da je više od sto hiljada srpskih civila bilo natjerano da ode, više stotina ih je ubijeno, a da se ne spominju pljačke i uništavanje imovine koje je povratak izbjeglica učinilo skoro nemogućim.

Mediji prenose i izjavu političkog savjetnika haaške tužiteljice Jeana Daneile Rucha da s Predsjedništvom EU-a još nije dogovoren modalitet idućeg izvještaja o saradnji Hrvatske koji će del Ponte sredinom septembra podnijeti EU-u.

On smatra da će del Ponte tražiti da sudjeluje na sastanku radne skupine za Hrvatsku ili da sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a 3. oktobra.

Na skupu u Bernu održavaju se i tri okrugla stola o temi pravde za žrtve, povratka imovine izbjeglicama i borbe protiv trgovine ljudima u regiji.