BiH
0

Del Ponte: Haški tribunal nije stvoren da radi sam

FENA
Haški tribunal nije stvoren da radi sam, u nekom udaljenom međunarodnom forumu na apstraktnim konceptima međunarodnog krivičnog prava, nego se uvijek podrazumijevalo da radi zajedno sa domaćim sudovima.

Ovo je danas u Sarajevu, u svom obraćanju učesnicima konferencije "Utvrđivanje istine u postkonfliktnom razdoblju: Inicijative i perspektive na zapadnom Balkanu", izjavila glavna tužiteljica Haškog trbunala Carla del Ponte.

Del Ponte je kazala da je njen ured u gotovo svakodnevnom kontaktu sa tužiocima za ratne zločine iz Zagreba, Sarajeva i Beograda, a ova saradnja se stalno proširuje. Osim toga, njeno osoblje je u konstantnom dodiru sa relevantnim nevladinim udrugama i asocijacijama žrtava kako bi odgovorilo na njihove potrebe.

Međutim, Tribunal i Ured tužioca smatraju da to nije dovoljno, što se, kaže Del Ponte, vidi iz mnogih apela, pisama i saopćenja grupa žrtava. Zato izgleda da su potrebni dodatni mehanizmi kako bi se rješavale njihove potrebe, ali da to ne bude zamjena sudskom procesu, nego njegov dodatak.

U takvim okolnostima alternativni mehanizmi traganja za istinom su logični. Međutim, da bi bio iskren, takav proces, u kakvom god obliku ili imenu, zahtijeva široki konsenzus između strana, bivših neprijatelja, naroda i država. To zahtijeva sposobnost, volju, čast i diginitet, primarno da se prizna vlastita odgovornost, krivica, to zahtijeva istinsku želju za oproštajem, rekla je Del Ponte.

Tribunal i Ured tužioca će uvijek željeti pomoći istinski napor u uspostavljanju istine o konfliktima iz prošlosti, naglasila je Del Ponte, dodajući kako u isto vrijeme rukovodstvo Tribunala čini ozbiljne napore da svoju dokumentanu zbirku učini što je moguće više dostupnom putem interneta.