Koalicija Preokret
0

Deklaracija po mjeri svakog građanina BiH

FENA
Koalicija Preokret, koja ima kandidate za sve nivoe vlasti na ovogodišnjim općim oktobarskim izborima u Bosni i Hercegovini, predstavila je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Deklaraciju 23, dokument s njenom vizijom i ciljevima za budućnost BiH.

Koaliciju čine Građanska demokratska stranka BiH i Novi ekonomski pokret. Broj u njenom nazivu govori da su je potpisala 23 nosioca izbornih lista za sve nivoe vlasti.

Time što su potpisnici iz svih nacionalnih, vjerskih, manjinskih, spolnih, generacijskih i drugih skupina iz cijele BiH, Koalicija poručuje da su u njenom fokusu prvenstveno građani, cilj isključivo bolja budućnost BiH, a nipošto vraćanje u prošlost iz devedesetih godina niti zadržavanje sadašnjeg stanja u državi, rečeno je na pres-konferenciji.

Deklaraciju 23, kao poziv za jednu bosanskohercegovačku politiku sa sedam ključnih preokreta, suštinskih promjena u razvoju BiH, predstavio je Ibrahim Spahić, predsjednik Građanske demokratske stranke, jedne od članica ove koalicije, ujedno kandidat uime te članice za člana Predsjedništva BiH.

Deklaracija je dogovorena na temeljima bh. povijesti, Povelje Kulina bana bosanskog, posebnosti bh. društva i državnosti, potvrđenih na zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943. i međunarodnom priznanju suverenosti, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta RBiH prijemom u UN 1992. godine i Općeg mirovnog sporazuma 1995. godine.

Zasnovana je na principima, putevima i ciljevima modernih demokratija u izgradnji država koje garantuju jednaka ekonomska, spolna, politička, socijalna, nacionalna, vjerska i generacijska prava i slobode čovjeka, rekao je Spahić.

Prvi od sedam ključnih preokreta o kojima govori taj dokument je donošenje novog ustava BiH na referendumu i potpuno razdvajanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u zemlji, izborni zakon koji će omogućiti da svi građani mogu birati i biti birani u sve institucije vlasti, izbor jedne vlade u zemlji istog sastava kakav ima Evropska komisija, izbor jednog predsjednika, uspostava decentralizirane i regionalizirane BiH.

Preokret znači i ubrzavanje evropskih integracija te ulazak u EU, NATO i Svjetsku trgovinsku organizaciju, uspostavljanje najboljih odnosa sa susjedima, BiH kao euro-mediteransko središte i aktivni sudionik u UN-u i drugim svjetskim asocijacijama.

To znači i usvajanje strategije dugoročnog ekonomskog i socijalnog razvoja BiH, strategije o socijalnoj uključenosti, reforme zdravstvenog, penziono-invalidskog osiguranja i sistema socijalne zaštite u interesu najugroženijih kategorija stanovništva.

Preokret znači i potpuno novu državnu poliitku za djecu i mlade, sistem obrazovanja na najvišem evropskom i svjetskom nivou te valorizaciju kulturno-historijske, graditeljske i duhovne baštine i stvaranje novog imidža BiH na temelju različitosti koje povezuju nas i našu zemlju sa svijetom, rekao je Ibrahim Spahić.

Na pres-konferenciji je govorila i Ljiljana Knežević iz Istočnog Sarajeva, kandidatkinja Koalicije Preokret za predsjednicu Republike Srpske.

Rekla je da će se ona zalagati za državu BiH kao servis svih njenih građana, a Edina Hodžić, kandidatkinja za Parlament Federacije BiH, poručila je da su njen prioritet esencijalni problemi svih mladih ljudi u državi.

Potpisnici Deklaracije 23, ujedno nosioci izbornih lista za sve nivoe vlasti u BiH su: Aida Hajdarević iz Bosanske Krupe, Kasim Selimović iz Tuzle, Ines Memišević iz Zavidovića, Almir Kuduz iz Goražda, Ehlimana Sarač iz Donjeg Vakufa, Marina Balić iz Mostara, Marko Bokšić iz Širokog Brijega, Jazid Bajrić iz Hadžića, Kasim Mrkanović (Doboj Istok), Vinko Ćuro iz Tuzle, Jusuf Alić iz Kalesije, Muhamed Mahovac iz Zavidovića, Međid Begić iz Kaknja, Senad Gojak iz Sarajeva, Alija Remzo Bakšić iz Sarajeva, Irma Muratović, također iz Sarajeva, Radmila Preininger iz Zenice, Faik Muhić iz Tuzle, Ljiljana Perduv-Misirlić iz Banje Luke, Fatima Pekić iz Brčkog, Fata Salkić iz Srebrenice, Ljiljana Knežević iz Istočnog Sarajeva te Ibrahim Spahić iz Sarajeva.