Valentin Inzko
0

'Deklaracija o Srebrenici potvrđuje evropsko lice Srbije'

SRNA
Valentin Inzko (Foto: AFP/File)
Valentin Inzko (Foto: AFP/File)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da bi usvajanje deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije bio još jedan, veoma važan i veliki korak ka obnovi i uspostavljanju punog povjerenja i pomirenja između dvije zemlje i da bi tim činom "Srbija potvrdila svoje novo, evropsko lice".

On je rekao da veoma cijeni podršku predsjednika Srbije Borisa Tadića teritorijalnom integritetu BiH i njegovu inicijativu za usvajanje rezolucije o Srebrenici.

"Takvim izjavama predsjednik Tadić diže rejting Srbije u međunarodnoj zajednici. Rado se sjećam drugih naroda, koji su imali u svojim redovima nekog Vilija Branta ili Nelsona Mandelu. Nažalost, takve se ličnosti rijetko rađaju", rekao je Incko u intervjuu za "Večernje novosti".

On je rekao da njegovom posljednjom odlukom o produženju mandata međunarodnim sudijama i tužiocima na području ratnih zločina nije dodirnuta nijedna kompetencija Republike Srpske (RS) i dodao da "izjave o referendumu o ostanku Srpske u BiH imaju antidejtonsku notu".

Inzko je naveo da ga u donošenju odluka vodi odgovornost prema Dejtonskom sporazumu i bolja budućnost BiH, a svoja ovlašćenja crpi iz međunarodnog prava uključujući i pravno obavezujuće odluke Savjeta bezbjednosti UN.

Na pitanje da li je tačno da premijeru RS Miloradu Dodiku nije pokazao kojom tačkom "bonskih ovlašćenja" ima pravo da namećete odluke, Inzko je odgovorio da je "BiH zemlja koja ima dosta problema i koja kasni za svojim susjedima u procesu evropskih integracija i da vrijeme i pažnju treba koncentrisati na tu činjenicu, a ne na političke igrice koje nisu produktivne i koje ne gledaju u budućnost".

Govoreći o najavljenom referendumu u RS o njegovoj odluci da produži mandat stranim tužiocima i sudijama, Incko je rekao da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Evropskom parlamentu rekla da može biti održano više referenduma, ali da neće biti mijenjana činjenica da je RS dio BiH.

"Usvajanjem zaključaka od 28. decembra, Narodna skupština RS je već izašla izvan delokruga nadležnosti svog entiteta i time prekršila Dejtonski sporazum. Pitam se zašto je onda potreban referendum da se to još jednom uradi? Ovim potezom vlasti RS su povele Republiku u pravnu neizvjesnost", smatra Inzko.

On je izrazio očekivanje da će se, kako je rekao, RS vratiti ispunjavanju svojih obaveza.

"RS mora poštovati Dejtonski sporazum u cjelosti, a ne samo djelimično, i ne smije osporavati mjere koje su preduzete u skladu sa tim sporazumom i rezolucijama Savjeta bezbjednosti", poručio je Inzko.

Komentarišući svoj nedolazak na proslavu 18. rođendana RS, Inzko je rekao da je bio na putu i da mu još "nisu u potpunosti jasne okolnosti nastanka tog rođendana", ali da se nada će "politički lideri iz RS proslaviti i dan državnosti BiH".