Independent
0

Deklaracija o Srebrenici ne ide dovoljno daleko

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dopisnik The Independenta u Beogradu izvještava u srijedu da se deklaraciji o Srebrenici, koja je bila predmet žestoke debate, s jedne strane protive nacionalisti, dok je Bošnjaci, s druge strane, odbacuju, tvrdeći da ne ide dovoljno daleko.

Maskar koji je 1995. godine izvršila armija bosanskih Srba u deklaraciji se snažno osuđuje, upućuje se izvinjenje što Srbija nije učinila više da ga spriječi, ali se ne pominje riječ "genocid", što je bio ustupak nacionalistima.

List navodi mišljenje profesora međunarodnog prava Vojina Dimitrijevića da poslanici nije ni trebalo da usvajaju deklaraciju s takvim tekstom.

Autor komentara u Independentu ističe da Srbijom danas vladaju potpuno drugačiji ljudi od onih koji su bili na vlasti u vrijeme kada je izvršen zločin u Srebrenici.

Oči mladolikog predsjednika Borisa Tadića usmjerene su ka Evropskoj uniji.

On želi da povuče crtu između svoje Srbije - moderne, evropske i dobrosusjedske zemlje, i paranoidne, militarizovane, mafijaške države Slobodana Miloševića.

Tadić je otišao jako daleko u pokušajima da se stavi tačka na pitanje Srebrenice, pa je tako, između ostalog, 2005. godine prisustvovao obilježavanju desetogodišnjice masakra.

Drugo je, međutim, pitanje, kakav će uticaj svi ovi potezi imati na Bošnjake.

Izostavljanje riječi "genocid" će ih naljutiti, ali vjerovatno je za njih najvažnije od svega da je Ratko Mladić i dalje na slobodi.

U tom smislu, Bošnjaci će reći da se ništa nije promijenilo, smatra Independent.