Klub Bošnjaka u Vijeću RS
0

'Deklaracija nije tako značajna da bismo stavili veto'

FENA
Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić izjavio je danas da nedavno u Skupštini tog entiteta usvojena deklaracija o eventualnim promjenama Ustava BiH ne nudi rješenje za dogovor, ali nije ni toliko značajna da bi se pokrenulo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Komentirajući tu deklaraciju, Ramić je na pres-konferenciji rekao da taj dokument prvenstveno ima pogrešan naziv s obzirom na to da je koncipiran tako da samo omogućava razgovore, a ne i dogovor o promjenama Ustava BiH.

„Deklaracija postavlja teze o konstitutivnosti entiteta, a ne poštuje odredbe o konstitutivnosti naroda u RS-u“, rekao je Ramić i založio se za osiguranje konstitutivnosti naroda kako na nivou države tako i entiteta.

Za deklaraciju je još rekao da „služi kao vid zabave koja će poslužiti onima koji su sada borci za RS u ovim kriznim vremenima, umjesto da se svima ponude odgovori za izlazak iz krize i evropski put BiH".

Na sjednici održanoj u Banjoj Luci Klub Bošnjaka je razmatrao i izvještaj o radu MUP-a RS u prošloj godini, koji je nedavno prihvatio entitetski parlament, te izrazio nezadovoljstvo navedenim u tom dokmentu budući da ne sadrži podatke u vezi s učestalim napadima na imovinu Islamske zajednice i „sve češće informacije koje plasiraju pojedini mediji u RS-u o navodom naoružavanju pojedinih povratnika i njihovim vezama s tzv. vehabijskim pokretom u BiH“.

Ramić je kazao da ovim pitanjima treba da se pozabavi MUP RS-a te da precizne odgovore javnosti.

„Ako se neki mediji želeći senzacionalnost bave ovim pitanjima koja uzburkavaju društevenu i političku scenu u RS-u, onda bi zaista neko trebao snositi posljedice za neodgovornost takvih svojih postupaka“, zaključio je Ramić.

On je potvrdio da do sada nisu vođeni novi razgovori unutar klubova Vijeća naroda RS-a o usaglašavanju amandmana na Ustav entiteta.