BiH
0

Deklaracija kojom se potcrtava antifašistička tradicija u BiH

FENA
Članovi Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH zabrinuti su zbog aktuelnog stanja u Bosni i Hercegovini te sve radikalnijeg veličanja fašizma oličenog u četništvu i ustaštvu.

Ovo je naglašeno prilikom današnjeg sastanka rukovodstva ove nevladine organizacije s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Berizom Belkićem, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Predsjednik i članovi rukovodstva Saveza Jure Galić, Aida Suljević i Muhamed Abadžić upoznali su Beriza Belkića o inicijativi da Parlamentarna skupština BiH izglasa deklaraciju o fašizmu.

Ovim dokumentom se, kako je naglašeno, snažno potcrtava antifašistička tradicija u BiH i insistira na unapređenjima antifašističkih vrijednosti i opredjeljenja te djelovanju na suzbijanju profašističkih i neonacističkih pojava.

Predsjedavajući Belkić saglasio se sa značajem ovog dokumenta istakavši da on sadržava vrijednosti i ciljeve koje ne samo u BiH nego i u savremenom svijetu stalno treba aktuelizirati te da će se starati da se ponuđena deklaracija uskoro pojavi pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH, saopćeno je.