BiH
23

Deke i prostirke za spavanje: Vlada Japana obezbijedila urgentnu pomoć UNHCR-u za izbjeglice

Klix.ba
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa dodijelio je danas vrijednu donaciju Regionalnom predstavništvu UNHCR-a za jugoistočnu Evropu, koje se nalazi u Sarajevu, u cilju jačanja pripremljenosti za slučaj da izbjeglice i migranti dođu u zemlje Zapadnog Balkana koje dosad nisu bile pogođene.

Kao dio projekta "Hitna bespovratna pomoć za priljev izbjeglica i migranata u Evropu", Vlada Japana obezbijedila je pomoć vrijednu 108.000 američkih dolara Regionalnom predstavništvu UNHCR-a, koje je nadležno za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Donacija je dosad iskorištena za proizvodnju, od strane proizvođača u Bosni i Hercegovini, 5.000 deka i 1.000 prostirki za spavanje kao neposrednu pomoć izbjeglicama i migrantima u slučaju njihovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu i susjedne zemlje. Donirana sredstva također će biti iskorištena za nabavku osnovnih potrepština te za jačanje prihvatnih kapaciteta u zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, ovisno o daljnjem razvoju situacije u regiji.

"Izbjegličke rute bi se mogle promijeniti uslijed restrikcija koje zemlje u regiji uvode kada je u pitanju ulazak na njihovu teritoriju. Postoji mogućnost da se dio izbjeglica opredijeli da, u tranzitu prema krajnjem odredištu, prođu kroz Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Ova japanska pomoć namijenjena je povećanju kapaciteta i sredstava da se odgovori na potencijalni priljev izbjeglica u ranije spomenute zemlje i to kroz nabavku nekih ključnih potrepština koje bi bile potrebne. Očekujem da će ovaj projekt doprinijeti stabilnosti u regiji u slučaju bilo koje promjene u učinku izbjegličke krize.Također se nadam da će ova pomoć olakšati poteškoće s kojima su suočene izbjeglice ako se dogodi da dođu u Bosnu i Hercegovinu ili druge zemlje u regiji", izjavio je ambasador Japana u Bosni i i Hercegovini Kazuya Ogawa prilikom ceremonije predaje donacije.

U okviru projekta "Hitna bespovratna pomoć za priljev izbjeglica i migranata u Evropu ", Vlada Japana je odlučila dodijeliti ukupno 2 miliona američkih dolara UNHCR-u, IOM-u i IFRC (Međunarodna federacija Crvenog križa). Cilj ovog projekta je osigurati sredstva za poboljšanje uvjeta u prihvatnim centrima, poboljšanje kapaciteta upravljanja granicama, kao i za nabavku hrane i zdravstvenih usluga, naročito u zemljama koje nisu članice EU, a zahvaćene su izbjegličko-migrantskom krizom. Njima je posvećena posebna pažnja, jer nisu obuhvaćene sigurnosnom mrežom EU, a kroz te zemlje prolaze brojne izbjeglice i migranti na putu prema državama EU.

Andrew Mayne, Regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Europu i predstavnik UNHCR-a u BiH, toplo je zahvalio ambasadoru Ogawi i Vladi Japana.

"Ove deke i prostirke, koje su sve proizvedene u BiH, pomoći će u dolazećim zimskim mjesecima ugrijati izbjegličke obitelji u slučaju da moraju doći u BiH – ili Albaniju, Crnu Goru, ili Kosovo. UNHCR posebno cijeni predostrožnost Japana kroz podršku mjerama pripravnosti u zemljama koje dosad nisu bile pogođene krizom. U ovom trenutku, i u dogledno vrijeme, BiH ne očekuje dolazak izbjeglica, ali situacija u regiji se može vrlo brzo promijeniti, kao što smo već vidjeli. Zemlja se dobro pripremila za takvu mogućnost, a ovim velikodušnim doprinosom prepoznati su ti napori i pružena im je snažna podrška", kazao je Andrew Mayne.