BiH
0

Dejvis: Dug put da se zaustavi nasilje nad ženama

FENA
U Strazburu se održava Završna konferencija u Kampanji Vijeća Evrope protiv nasilja nad ženama, uključujući porodično nasilje (2006-2008.). Kampanja je započeta u Madridu 2006. godine i u njene aktivnosti su bile uključene vlade, parlamenti i lokalne zajednice država članica Vijeća Evrope.

Otvarajući Završnu konferenciju generalni sekretar Vijeća Evrope Teri Dejvis je upozorio da Evropi predstoji dug put kako bi se zaustavilo nasilje nad ženama i pozvao države članice da aktivno rade na njegovom sprječavanju. On je također istakao da "promjena stavova i diskriminatornih kulturnih normi zahtijeva duži vremenski period kako bi rezultati tog rada bili vidljivi kroz smanjenje stope nasilja".

Na Konferenciji se govorilo o Kampanji Vijeća Evrope, analizi mjera i akcija koje preduzimaju države članice Vijeća Evrope, nacionalnim vladinim akcijama, parlamentarnim akcijama, lokalnim i regionalnim akcijama za borbu protiv nasilja nad ženama, te najboljim praksama.

Tokom rada Konferencije predstavljene su preporuke budućih akcija za efikasniju borbu protiv nasilja nad ženama. Osim preporuka za međunarodni nivo date su preporuke državama članicama Vijeća Evrope o potrebi sveobuhvatnog pristupa u sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, obezbjeđivanja adekvatnih sredstava za te aktivnosti, unapređenja zakonodavstva, pomoći i zaštite žrtava, prikupljanja adekvatnih podataka na svim nivoima, podizanja svijesti, edukacije i obuke, kao i veće uloge i angažovanja muškaraca u sprječavanju nasilja nad ženama u privatnoj i javnoj sferi života, saopćeno je iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH..

Na Konferenciji su Bosnu i Hercegovinu predstavljale Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ana Vuković, direktorica Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine i Spomenka Krunić, direktorica Gender centra Republike Srpske.