BiH
0

Dejtonski sporazum se nije ni nalazio u prostoriji sa službenom dokumentacijom

Sarajevo-x.com
Nakon uvida u knjigu protokola Predsjedništva BiH iz vremena kada je potpisan Dejtonski sporazum ustanovljeno je da ovaj dokument nije nikada bio zaprimljen i da se stoga nije ni nalazio u prostoriji u kojoj se čuva službena dokumentacija Predsjedništva BiH do njene predaje Arhivu BiH.

Iz Sekretarijata Predsjedništva BiH je rečeno da je iz te institucije upućen dopis MVP-u i Arhivu BiH u kojem je zatraženo da se provjeri da li se originalni Dejtonski ugovor nalazi u tim dvjema institucijama no Arhiv BiH je u dopisu upućenom Predsjedništvu BiH naveo da se među ostalom dokumentacijom koja je uručena Arhivu ne nalazi original Mirovnog sporazuma.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH također je usmeno obavijestilo Sekretarijat Predsjedništva BiH da se originalni primjerak Mirovnog sporazuma ne nalazi u tom ministarstvu.

Nakon toga, izvršen je uvid u knjigu djelovodnog protokola Predsjedništva nekadašnje RBiH iz vremena kada je potpisan Mirovni sporazum, kao i vrijeme neposredno nakon toga (novembar i decembar 1995. godine te januar 1996. godine).

Nakon uvida ustanovljeno je da Mirovni sporazum nikada nije bio zaprimljen i da se nije nalazio u prostoriji u kojoj se čuva službena dokumentacija Predsjedništva BiH do njene predaje Arhivu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Sekretarijata Predsjedništva BiH.

Nakon što članovi Predsjedništva BiH razmotre do sada prikupljene informacije u vezi sa Mirovnim sporazumom iz Dejtona, Sekretarijat Predsjedništva BiH će uputiti odgovor Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo u kojem će predočiti sve do sada prikupljene informacije.