Valentin Inzko
0

"Dejtonski sporazum nije izvor svakog problema"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko izjavio je danas u Sarajevu da je Bosni i Hercegovini potrebno novo političko promišljanje kako bi se iznašli kreativniji načini za revitaliziranje političkog sistema.

Govoreći u svojstvu uvodničara na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 o temi "BiH u kontroverzama Dejtonskog sporazuma", Inzko je potcrtao uvjerenje da većina građana u BiH želi da živi u prosperitetnoj zemlji, u zemlji koja će biti dio Evropske unije (EU).

Po njegovim riječima, neophodno je insistirati na realiziranju strateških ciljeva i to temeljiti na dijalogu, kompromisu i konsenzusu, bez bespotrebnog nadmudrivanja i izlišne retorike, a za dobrobit svih građana i naroda u BiH.

U kontekstu predstojećih ustavnih promjena i rješavanja drugih ključnih pitanja proisteklih iz procesa približavanja BiH evroatlantskim integracijama, Inzko je ocijenio kako je od suštinskog značaja ta pitanja odvojiti od "dnevnopolitičkog manevrisanja".

"Moramo se usredsrijediti na to da postignemo saglasnost oko ključnih zakona", kazao je visoki predstavnik, podsjećajući na obaveze bh. parlamentaraca na planu osiguranja kvalitetne debate i brzog donošenja zakona.

Inzko smatra da "Dejton" nije izvor svih problema i zalaže se za efikasnije donošenje odluka na svim nivoima u BiH, napominjući kako se radi o zemlji koja ni izbliza nije iskoristila vlastite ljudske i prirodne potencijale.

"Jasno je da sada postoji nova politička i ekonomska realnost u regionu zapadnog Balkana i krajnje je vrijeme da BiH pronađe modus vivendi koji će ovoj zemlji omogućiti da tu realnost iskoristi", kazao je Inzko, navodeći kako nova politička klima, u kojoj zvanični Beograd i Zagreb podržavaju cjelovitost BiH, nudi i nove šanse Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik se dotakao i niza drugih pitanja od značaja za napredak BiH, među kojima je izdvojio korake koje je neophodno učiniti radi liberalizacije viznog režima za bh. građane, podsjećajući da je preostalo da BiH ispuni još 27 od ukupno 174 uvjeta, uključujući i nekoliko "kompliciranih zakona".

Potcrtavajući nužnost novog političkog promišljanja, Inzko je pohvalio donošenje prvog amandmana na Ustav BiH, kao odluke koja je pozitivna za Brčko, ali i za BiH u cjelini, odnosno kao primjer odlučivanja u kojem su svi dobili i gdje niko nije izgubio.

Istovremeno, pozvao je bh. političare, odnosno one koji su odgovorni za donošenje odluka u BiH, da učine dodatni napor te da pribjegnu novom načinu promišljanja i na taj način pokažu spremnost za nove iskorake koji će BiH učiniti efikasnijom državom i omogućiti joj prosperitet u skladu s resursima koje realno posjeduje.