Igor Radojičić
0

'Dejtonski sporazum je obaveza i Srbije'

FENA
Republika Srpska očekuje da će Srbija, u okviru prioriteta svoje vanjske politike, imati i "pogled prema Bosni i Hercegovini i Dejtonskom mirovnom sporazumu, što je i obaveza Srbije", izjavio je u petak predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić.

"Srbija je jedna od zemalja potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma i mi je tako i posmatramo", istaknuo je Radojičić na konferenciji za novinare nakon razgovora delegacija skupština RS-a i Vojvodine odgovarajući na pitanje o podršci Srbije u očuvanju statusa i razvoju bh. entiteta RS-a.

Podsjetivši da su u toku razgovori o eventualnim ustavnim promjenama u BiH i da bi tim povodom Skupština RS-a na sjednici 27. februara trebalo da utvrdi platformu o okvirima potencijalnih ustavnih promjena, on je naglasio da je sadržina tog dokumenta "neupitnost Republike srpske, koju vidimo kao ključ svih odnosa" u BiH.

Radojičić je napomenuo da su u RS-u uvijek spremni za razgovore o unutrašnjem uređenju BiH, naglašavajući da se oni "moraju zasnivati na kompromisu i konsenzusu triju konstitutivnih naroda, građana i dvaju entiteta".

"Protiv smo nametanja ustavnih rješenja i miješanja stranog faktora u dogovore o ustavnom uređenju", kazao je on i dodao da postoje "hronične razlike" političkih partija u raspravama o tome da li BiH treba biti centralizirana ili ne.

Stav svih političkih partija koje imaju sjedište u RS-u je "neophodnost održavanja snažnih kapaciteta i nadležnosti" RS-a, kao entiteta BiH, i naše "pouzdanje u Dejtonski mirovni sporazum kao garantu za sve narode u BiH", istaknuo je Radojičić, prenosi Tanjug.

Napominjući da je "unutrašnje ustavno uređenje BiH jedna od vječnih tema", da "nažalost postoje mnoga osporavanja" Dejtonskog sporazuma i lobiranja po svijetu da se taj specifični ustav mijenja, on je naglasio da su velike sile potpisnice i garanti tog mirovnog sporazuma i podsjetio da Ustav BiH nikada nije usvojen.