Mirhunisa Zukić
0

"Dejtonski sporazum je dobro koncipiran, ali nije primijenjen"

FENA
Unija za održivi povratak i integracije u BiH smatra da se 14 godina poslije - postavlja pitanje primjene ili promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dejtonski ustav je koncipiran dobro, ali nije primijenjen i sankcije ne postoje, niko ne mora odgovarati za nešto što je neuspješno, kazala je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić ocijenivši da je povratak u BiH neuspješan te da je na terenu puno diskriminacije.

"S jedne strane, omogućeno je ljudima da certifikatima otkupe stanove, da ih prodaju za velike pare i odu u treće ili u susjedne zemlje, odnosno ogromna suma novca se odlila iz BiH. S druge strane, i danas imamo 150.000 ljudi koji su beskućnici, žive improvizovano, podstanari su u raznim smještajima", kazala je Zukić.

Ono što Dejtonski ustav nudi građanima BiH to je zaštita svih elementarnih ljudskih prava, ali to se nije primijenilo i sankcije ne postoje, kazala je Zukić dodavši da Dejtonski ustav treba primijeniti Parlamentarna skupština BiH.

Ona je naglasila da povratak ne smije biti spontan, nego povratak koji će omogućiti ljudima ne samo krov nad glavom nego vraćanje radnih mjesta, pravo na dom, pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje...

U BiH totalna diskriminacija je počela od 1995. primjenom Dejtonskog ustava, upozorila je Zukić dodavši da će Unija zatražiti sastanak s parlamentarcima i razgovarati o ovoj temi.

Milivoje Milić, potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća Tuzlanskog kantona i član Skupštine Unije za održivi povratak i integracije u BiH, istakao je da je potrebno u potpunosti primijeniti Aneks 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma te je zatražio od američke administracije i Evropske unije da imenuju svog specijalnog izaslanika za primjenu Dejtona.

"Poslije Dejtona sve političke stranke su zloupotrijebile Dejton i on je postao bojno polje za materijalno bogaćenje, tako da su obični građani došli do prosjačkog štapa, a izbjeglice žive i ispod tog nivoa i diskriminirane su", kazao je Milić.

Pozvao je sve građane, narode države BiH, bez obzira na naciju i vjeru da pokrenu inicijativu da se ukinu paušali, od općine do nivoa države i da se ta sredstva usmjere za razvoj države, u školstvo, zdravstvo, za fond penzionera, zbrinjavanje porodice poginulih boraca, socijalno ugrožene te povratak i održivi povratak.

Član Upravnog odbora Unije za održivi povratak i integracije u BiH Zijad Nuhanović je istakao da je potrebno po hitnom postupku usvojiti revidiranu strategiju Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Potrebno je usvojiti revidiranu Strategiju Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, nešto što treba da riješi problem povratnika i izbjeglica do 2014. godine", kazao je Nuhanović dodavši da je jedini reintegrirajući faktor koji ovu državu čini državom povratnik, odnosno proces povratka.

"Ovu strategiju nije usvojio Dom naroda jer ona remeti planove i ciljeve nacionalističkih politika u BiH", upozorio je Nuhanović.