Novinari biraju
0

Dejan Jazvić: Izbori su praznik, ali ne i kod nas

Sarajevo-x.com
Godina koja ističe donijela nam je pregršt događaja. Imali smo izbore, ukinute su nam vize, dolazile su nam najpoznatije svjetske dame, od Hillary Clinton do Angeline Jolie. Nije falilo štrajkova, poplava, klizišta. Sarajevo-x.com je pitao novinare u BiH šta je obilježilo 2010. u pozitivnom i negativnom smislu. Narednih dana objavljujemo odgovore.

Dejan Jazvić, novinar Večernjih novina:

Ukidanje viza

Odluka o ukidanju viza za vlasnike bh. putovnica ima višestruki značaj. Osim što pokazuje da BiH ima europsku perspektivu, ona građanima ove zemlje omogućava da se oslobode frustracija koje su ih nezaobilazno pratile na svakom putovanju preko granice. Usto, ukidanje viza će pomoći da se bh. građani, a posebno mladi ljudi, osobno uvjere koje sve prednosti donosi EU. Najznačajnije je, ipak, što je ovom odlukom ukinuta diskriminacija onih bh. građana koji nisu uspjeli "izganjati" hrvatsku, srbijansku, crnogorsku ili diplomatsku putovnicu.

Sklad nacionalnog i građanskog

U normalnim zemljama izbori su praznik demokracije. U BiH oni su redovito prilika da se pokaže kako ovo nije normalna zemlja. Za sve nas koji sudjelujemo na izborima treba biti poražavajuća spoznaja da smo i ovaj put birali listom političare koji ne mogu ili ne žele shvatiti da će ova zemlja postati normalna samo onda kada se pronađe sklad između nacionalnog i građanskog segmenta bh. društva. Dominacija jednog nad drugim, iskustvo nam govori, ne donosi ništa dobro.