BiH
0

Decertificirani policajci započeli štrajk glađu

FENA
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Grupa decertificiranih policajaca iz Republike Srpske i nekoliko kantona iz Federacije danas je nakon trodnevnih mirnih protesta ispred zgrade OHR-a u Sarajevu započela štrajk glađu.

Decertificirani policajci nezadovoljni su zbog toga što im se onemogućava povratak na posao, a OHR smatraju odgovornim za stanje u kojem se nalaze jer, kako kažu, sprječava domaće vlasti da u potpunosti implementiraju predsjedničku izjavu Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila 2007.

Njihov jedini zahtjev je da se u potpunosti implementira predsjednička izjava i da im se konačno omogući povratak na posao.

Predstavnike decertificiranih policajaca danas je primio prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian.

Predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca RS-a Jovo Šinik je kazao za Fenu da je prvi zamjenik potvrdio ono iza čega oni stoje i ono što su oni tvrdili, a to je da je prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian pismom, svojim obraćanjem sredstvima javnosti, onemogućio vlasti BiH da implementiraju predsjedničku izjavu.

"To je on potvrdio. Znate kako obrazlaže, kaže da ne bi vlasti BiH pogriješile u primjeni predsjedničke izjave. Kaže, on je morao upozoriti vlasti BiH, ali reče nama da OHR nije institucija Ujedinjenih naroda. Dobro, ali pismo Vijeća sigurnosti jeste Ujedinjenih naroda, pa ko ga onda ima provoditi i tumačiti“, kazao je Šinik.

Prema njegovim riječima, Raffi Gregorian je izričit i jasan i priznaje da je on to pismo bio obavezan uputiti vlastima BiH da one ne pogriješe.

"Šta to znači, da vlasti BiH imaju i trebaju tutora, skrbnika. Ono što smo tvrdili. Ne krivimo mi vlasti BiH, ali tražimo od vlasti BiH da se oglase, zauzmu stav jer ovo je problem države BiH, a oni su nosioci vlasti. Nas samo čudi zbog čega na toliko nepošten način izbjegavaju i boje se“, kazao je Šinik.

On ističe da razgovor u OHR-u nije urodio plodom.

"Pojasnio sam da je prošlo šest godina. Direktno sam kazao da OHR smatramo jedinim krivcem i jedinim odgovornim za ovo. Isto smo tako kazali da se ovaj dio problematike može riješiti s dvije riječi - 'nalaže se', 'dozvoljava se' i 'provedite', ništa više“, kazao je Šinik.

Prema njegovim riječima, 80 decertificiranih policajaca je danas u podne započelo štrajk glađu, a otvorit će i knjigu štrajka glađu i knjigu u koju će građani moći upisati svoj stav o ovim postupcima.

On su preko puta zgrade OHR-a u Sarajevu postavili šator, a na pitanje do kada će ostati tu, Šinik je kazao: „dok ne umremo“.

"Čim jedan ode na intervenciju i pomoć mi ćemo poduzeti druge mjere. Nećemo čekati da ovdje umiremo kao psi. Možemo mi dostojanstveno da umremo. Imamo mi pripremljene radikalne mjere“, kazao je Šinik ne želeći govoriti o kakvim se mjerama radi.