BiH
0

Decertificirani policajci podnijeli krivične prijave protiv Tihića, Paravca, Terzića, Kovača, Čolaka i Marić

FENA
Decertificirani policajci iz Federacije BiH i Republike Srpske su, kako su i najavili, danas Tužilaštvu BiH podnijeli krivične prijave protiv odgovornih nadležnih osoba u institucijama BiH zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i povrede ravnopravnosti građana BiH.

Ovo je jutros Feni potvrdio predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca FBiH Ramo Sulić dodajući da su krivične prijave podnesene protiv dva bivša člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca i Sulejmana Tihića, još aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića i ministara: pravde Slobodana Kovača, sigurnosti Bariše Čolaka te finansija i trezora Ljerke Marić.

Sulić je pojasnio da su krivične prijave podnesene protiv još aktuelnih članova Vijeća ministara BiH zbog neizvršavanja pravosnažnih zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetio je da je u proteklih godinu i po dana parlament BiH donio tri pravosnažna zaključka kao i Komisija za ljudska prava BiH da se ova situacija konačno razriješi ili bar dijelom ublaži do okončanja procesa revizije certifikacijskog procesa. Međutim, dodao je on, izvršna vlast, odnosno Vijeće ministara BiH odbilo je realizirati bilo koju stavku ova tri pravosnažna zaključka.

„Navedeni članovi Predsjedništva BiH su nezakonito, pozivajući se na navodne međunarodne obaveze BiH, prihvatili predsjedničku izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kao pravno obavezujući akt i zatražili su od svih vlada, počev od državne, entitetskih, kantonalnih da donesu retroaktivno zakonsku regulativu kojom bi se usaglasile i u potpunosti podržale nezakonite odluke Ujedinjenih naroda. Time su ovu kategoriju bh. građana stavili u potpuno neravnopravan položaj pred zakonom, uskratili nam pravo na pristup sudu. Time je izvršena klasična diskrminacija i povreda ravnopravnosti nas kao građana BiH“, kazao je Sulić.

Tražimo, dodao je on, ista prava kao što ih imaju ratni zločinci.

„Ukoliko se njima daje mogućnost da kroz pravičan postupak i pravosnažnost sudskih presuda dokažu svoju nedužnost, isto to tražimo i za nas. Nama je uskraćen bilo kakav postupak, a uskraćena su nam sva elementarna prava“, ističe Sulić.

Decertificirani policajci su od jutros blokirali glavni ulaz u zgradu institucija BiH u Sarajevu na koji su pustili da uđe samo resorni ministar za ljudska prava BiH Mirsad Kebo.

„Ostat ćemo ovdje do održavanja i okončanja konferencije o ljudskim pravima, odnosno proslave u povodu Dana ljudskih prava, koju organiziraju upravo Ujedinjene nacije, odnosno njihov Komesarijat za ljudska prava. Mi smo odbili učešće na toj konferenciji u obliku otvorenog pisma i zatražili smo da oni, kada budu održavali tu konferenciju, pogledaju kroz prozor zgrade institucija BiH i da vide produkt rada UN-a, a to je kršenje prava više od 600 decertificiranih policajaca“, kazao je Sulić.