Zimska prognoza
0

Decembar topliji nego inače, najviše snijega u februaru

Piše: N. Jamaković
Bjelašnica (Foto: Arhiv)
Bjelašnica (Foto: Arhiv)
Kalendarski je danas nastupio prvi dan zime, a sve nas zanima kakva će ona biti, s koliko snijega i s kakvim temperaturama. Zima je stigla jutros u 6:30 sati i trajat će do 20. marta 2012. kada počinje proljeće.

Klimatolog Dženan Zulum je za Sarajevo-x.com istakao da su u dosadašnjim danima decembra temperature za tri do sedam stepeni iznad višegodišnjeg prosjeka, a značajnijih promjena neće biti ni do kraja ove godine.

"Na osnovu naše arhive, koja obuhvata posljednjih 120 godina, mogu reći da smo imali i toplije decembre od ovog. Desilo se to 1910. i 1958. godine kada su temperature bile za devet stepeni više u odnosu na prosjek", kaže Zulum.

Što se tiče ostatka ovog decembra, naš sagovornik ističe da će u Bosni najniže jutarnje temperature biti do minus šest, a maksimalne dnevne do dva stepena. U Hercegovini će minimalne temperature biti 1-2 stepena, a najviše dnevne do 10 stepeni. U Hercegovini će biti uglavnom sunčano s malo oblaka, dok će u Bosni biti uglavnom oblačno vrijeme sa slabim padavinama.

"Januar će biti nešto topliji i s manje padavina od višegodišnjeg prosjeka, a nešto više snijega možemo očekivati u februaru. Februar je inače statistički s najviše snijega, a ovog puta će u februaru biti čak i više padavina u odnosu na višegodišnji prosjek. Februarske temperature će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka", zaključio je Zulum.