BiH
39

Deblokiran proces revizije branitelja i isplata invalidnina u ZHK-u

FENA
Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata i Odbor za pitanja branitelja HDZ-a 1990 postigli su dogovor o deblokadi procesa revizije branitelja i isplati invalidnina u Zapadnohercegovačkom kantonu.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Dogovorom je predviđen početak isplate invalidnina u augustu za sve korisnike iz Posušja, Širokog Brijega, Gruda i Ljubuškog koji su pravo na braniteljsku naknadu stekli do 2004. godine.

Predstavnici HDZ-a 1990 su na sastanku s resornim ministrom Zukanom Helezom saopćili da će biti omogućen nastavak revizije branitelja u općinama gdje je federalnim inspektorima i revizorskim timovima to onemogućeno.

Također, ovim će korisnicima retroaktivno biti isplaćene invalidnine za period u kojem im je, zbog opstruiranja revizije u tim općinama, bila obustavljena isplata.

Ministar Helez je danas na konferenciji za medije u Sarajevu pozvao sve branitelje iz spomenutih četiriju općina da dostave potrebnu dokumentaciju da bi proces revizije mogao biti nastavljen.

"Ministarstvo je pristupilo dokumentaciji oko 90 posto korisnika iz Ljubuškog, oko 35 posto iz Gruda, 30 posto iz Širokog Brijega i 29 posto korisnika iz Posušja, što ukazuje na to da se steže obruč oko nelegalnih korisnika prava na novčane naknade", kazao je on.

Helez podvlači da je s predstavnicima Instituta za medicinsko vještačenje dogovoreno da se kod starih korisnika, koji po Pravilniku imaju pravo od 10 do 20 posto lične procjene kada je u pitanju ratni vojni invalid, uvijek ide u korist RVI.

"Kada je riječ o svim korisnicima - Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, dogovoreno je s Institutom da ne spuštaju procenat ispod 20 za sve one koji su ranjeni na ratištu, jer to je vrlo bitno za pripadnike HVO-a zato što oni iznad 20 posto primaju invalidninu iz Hrvatske", istaknuo je.

Tajnica Ministarstva Tatjana Pejaković podvlači da je uspješno izvršila zadatak kao tajnica ministarstva i zastupnica interesa hrvatskog naroda. Naglasila je nadu i očekivanje za dobrom komunikacijom i saradnjom s braniteljskim udrugama, te buduću usmjerenost ka donošenju rješenja koja će poboljšati položaj braniteljske populacije.

Revizija korisnika boračkih naknada nesmetano je realizirana u svim dijelovima Federacije BiH, osim u Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

To se odnosi na spomenute četiri općine te Orašje, gdje je odblokirana isplata invalidnina nakon dogovora s premijerom Posavskog kantona.

Do sada je završeno oko 95 posto revizije korisnika boračkih naknada u prvoj fazi, što podrazumijeva više od 100.000 revidiranih korisnika. Očekuje se da će u drugoj fazi kompletan proces revizije biti završen.

Također, iz prava je po različitim osnovama izvedeno oko 10.500 korisnika, što je rezultiralo i višemilionskim uštedama.