BiH
0

Debatne konferencije "Sudovi u BiH i odgovornost medija"

FENA
BH Vijeće za štampu od 15. do 29. marta organizira četiri debatne konferencije "Sudovi u BiH i odgovornost medija" u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Bijeljini.

Prva konferencija se realizira danas u Mostaru, a sudjeluju novinari iz hercegovačkih medija i predstavnici sudova.

Na svim konferencijama bit će predstavljen i dopunjeni Kodeks za štampu BiH kao sredstvo zaštite profesionalnog novinskog izvještavanja i osnovno sredstvo samoregulacije u printanim medijima, te usvojene Preporuke za medije (o tretiranju rodnih sadržaja i izvještavanju sa sudova), uz diskusiju o praktičnim novinarskim iskustvima u izvještavanju sa sudova, problemima koje u tome izvještavanju imaju novinari, te o načinima prevazilaženja tih problema, saopćeno je iz Vijeća.

U realizaciji konferencija sudjeluju članovi BH Vijeća za štampu, predstavnici Udruženja novinara u BiH, predstavnici Balkanske istraživačke mreže BIRN, sudije i tužitelji iz BiH.

Pokrovitelj je fondacija Konrad Adenauer, ured u Sarajevu. Na konferencijama bit će distribuirane upravo štampane knjižice Kodeksa za štampu BiH. Cilj konferencija je uspostavljanje transparentne suradnje reportera i sudova u cilju pravodobnog i tačnog medijskog izvještavanja javnosti o radu sudova, učiniti Kodeks za štampu BiH prepoznatljivim kao potrebu i osnov profesionalog izvještavanja za novinare printanih medija te jednu od važnih osnova za sudije i advokate u sudskim procesima protiv medija i novinara, po tužbama o kleveti u okviru Zakona o zaštiti od klevete u BiH.

Prihvatanje i poznavanje Kodeksa novinarima omogućava potpunu slobodu i zaštitu u njihovom profesionalnom radu, a sudijama, advokatima i tužiteljima na sudovima u BiH olakšava vođenje i okončavanje procesa kod tužbi protiv medija i novinara, u smislu razumijevanja slobode novinarstva i slobode govora, novinarskih žanrova i prava novinara.

Poštivanjem smjernica propisanih Kodeksom za štampu BiH, novinari printanih medija štite profesionalnost i slobodu izvještavanja štiteći tako i svoj rad i sebe osobno od političkih i svih drugih pritisaka i ograničenja u profesionalnom radu.

Kodeks za štampu BiH usvojen je 1999. od tad postojećih šest udruženja novinara u BiH. Formuliran je po evropskim standardima, štiteći slobodu novinarstva i slobodu govora, neovisno i profesionalno novinarsko izvještavanje. Dopunjen je 2005. i 2006. godine.