BiH
0

Debata: Uvođenje vjeronauke u sarajevske vrtiće

Sarajevo-x.com
Mediacentar Sarajevo u suradnji sa Centrom za kulturu dijaloga organizira prvu javnu debatu na temu "Za i protiv uvođenja vjeronauke u sarajevske vrtiće". Debata će biti održana u četvrtak 10. aprila u Hotelu Bosnia, s početkom u 14 sati.

"U posljednje vrijeme svjedoci/kinje smo mnogobrojnih stavova za i protiv uvođenja vjeronauke u sarajevske vrtiće. Sprovode se ankete, pitaju roditelji, javnost ima nejasne stavove u nedostatku informacija, u medijima se mogu pročitati natpisi koji afirmiraju ovu aktivnost, ali i oni koji je rezolutno negiraju," stoji u obavještenju koje prati poziv za debatu. "Ovo pitanje je otvorilo i pitanje statusa učenika i učenica u osnovnim školama koji/e ne pohađaju islamski vjeronauk. Šta s njima?"

Uvodničari i uvodničarke u debatu: Danijel Hopić – „Save the Children“ Ismeta Brajlović – Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo – Prosvjetno pedagoški zavod Jakob Finci – Jevrejska zajednica u BiH Mustafa Spahić – Gazi Husrev - begova medresa Sarajevo Vildana Selimbegović – Magazin „Dani“ Mustafa Prljača - Rijaset Islamske zajednice Ivica Mršo – Katolički školski centar, kao i predstavnici/e Mitropolije Dabrobosanske i JU 'Djeca Sarajeva'