CPCD
2

Debata o konkretnim problemima građana u Općini Ilidža

Klix.ba
Javna debata o temi "Kako kandidati za načelnika vide rješenje onih problema koje su građani u istraživanju naveli kao prioritete" bit će održana danas u sali Općinskog vijeća Ilidža u 18 sati.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), koji je organizator debate, u saradnji sa partnerskim NVO proveo je istraživanje zadovoljstva građana uslugama na lokalnom nivou u 25 općina u BiH, u oba bh. entitata i Distriktu Brčko kao jedinici lokalne samouprave.

Istraživanje je rađeno na osnovu naučno zasnovane PULS metodologije (Poboljšanje usluga lokalne samouprave) i ima za cilj povećanje društvene odgovornosti i kvaliteta usluga na lokalnom nivou, korištenjem mehanizama za povratnu spregu, odnosno uvođenjem kontinuiranog ispitivanja zadovoljstva korisnika. Metodologija počiva na prikupljanju i analizi subjektivnih stavova građana za 16 javnih usluga koje su isključivo u nadležnosti, ili za koje postoji određena odgovornost lokalne uprave

Zadovoljstvo korisnika javnih usluga analizirano je na osnovu anketiranja tj. na osnovu prikupljanja podataka i informacija direktno od korisnika, odlaskom anketara na adresu ispitanika.

Istraživanjem, koje je provedeno tokom mjeseca aprila 2012. godine, obuhvaćeno je 18 380 domaćinstava u 25 općina, te sa stanovišta broja anketiranih domaćinstava predstavlja jedno od najsveobuhvatnijih istraživanja stavova građana ikada provedenih u BiH, saopćeno je iz CPCD-a.

Ove aktivnosti Centar za promociju civilnog društva realizira u okviru projekta “Monitoring lokalnih usluga: OCD, građani i lokalne vlasti zajedno do boljih usluga“, a realizaciju projekta je inicirao i finansijski podržao Fond otvoreno društvo BiH.

U narednom periodu predviđena je dalja realizacija nepristrasne kampanje zagovaranja kroz organizovanje serije javnih debata u općinama u kojima je provedeno istraživanje zadovoljstva građana javnim uslugama na lokalnom nivou, poručuju iz CPCD-a.