BiH
0

Daytonski sporazum nikada nije zaprimljen u protokolu niti čuvan u Predsjedništvu BiH

FENA
Shodno zaključku sa 31. sjednice Predsjedništva BiH, održane 13. februara, a koji se odnosi na prikupljanje informacija o tome gdje se nalazi original Mirovnog sporazuma iz Daytona, odmah su pokrenute aktivnosti te u skladu s tim upućeni su dopisi Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Arhivu BiH.

Arhiv BiH je u dopisu upućenom Predsjedništvu BiH naveo da se među ostalom dokumentacijom koja je uručena Arhivu ne nalazi original Mirovnog sporazuma.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je usmeno obavijestilo Sekretarijat Predsjedništva BiH da se originalni primjerak Mirovnog sporazuma ne nalazi u tom ministarstvu.

Uvidom u knjigu djelovodnog protokola Predsjedništva nekadašnje RBiH iz vremena kada je potpisan Mirovni sporazum, kao i vrijeme neposredno nakon toga (novembar i decembar 1995. godine i januar 1996. godine), ustanovljeno je da Mirovni sporazum nikada nije bio zaprimljen i nije se nalazio u prostoriji u kojoj se čuva službena dokumentacija Predsjedništva BiH do njene predaje Arhivu Bosne i Hercegovine.

Nakon što članovi Predsjedništva BiH razmotre do sada prikupljene informacije u vezi sa Mirovnim sporazumom iz Daytona, Sekretarijat Predsjedništva BiH će uputiti odgovor Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo u kojem će predočiti sve do sada prikupljene informacije, saopćeno je iz Sekretarijata Predsjedništva BiH.