Sastanak sa Lagumdžijom i Tihićem
0

Davutoglu: Vlada FBiH dobro funkcioniše

FENA
Ahmet Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ahmet Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, koji boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegoivini sastao se danas u Sarajevu s predsjednicima Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i Stranke demokratske akcije (SDA), Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem.

Razgovori su vođeni u Rezidenciji turskog ambasadora u BiH, kojima je nakon odvojenih susreta spomenutih stranačkih lidera pristupio i visoki predstavnik EU Valentin Inzko, bili su prilika za još jedno sagledavanje ukupne političke situacije u Bosni i Hercegovini s fokusom na formiranje Vijeća ministara BiH.

Kako je u izjavi za medije istaknuo predsjednik SDPa BiH Zlatko Lagumdžija, napravljen je "presjek situacije" u Bosni i Hercegovini i regionu.

Davutoglu, je prema Lagumdžijinim riječima, ocijenio da se pokazalo u posljednjih nekoliko mjeseci da Vlada Federacije BiH veoma dobro funkcioniše i da je to ohrabrenje i za buduće razgovore.

Lagumdžija je potcrtao riješenost da se pristupi formiranju vlasti na državnom nivou na zdravim i fer osnovama, odnosno da se napravi jedan novi početak u kojem neće biti ni pobijeđenih ni pobjednika, nego da se traži funkcionalno rješenje koje će omogućiti iskorake kada je riječ o približavanju BiH euroatlantskim integracijama.

O tim stavovima Lagumdžija je upoznao visokog gosta, te ponovio stav SDP-a da je ova stranka spremna dati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i da su spremni drugima to dozvoliti, ukoliko su u stanju bez SDP-a to učiniti.

Na novinarski upit o tome ide li na razgovore najavljene za 5. septembra u Mostaru, Lagumdžija je odgovorio kako će stranka na čijem je čelu u narednim danima u vezi s tim zauzeti stav i donijeti odluku.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je, također, kako su u fokusu razgovora s turskim ministrom vanjskih poslova bila pitanja vezana za formiranje Vijeća ministara BiH.

Po njegovim riječima, Davutoglu je podržao sve napore na tom planu, naglašavajući značaj dijaloga i kompromisa.

Tihić je potvrdio da će sudjelovati u razgovorima 5. septembra u Mostaru, izražavajući očekivanje da će to biti ozbiljni razgovori te da će se tokom septembra pristupiti formiranju Vijeća ministara BiH.

Visoki predstavnik Valentin Inzko istaknuo je u izjavi datoj uoči susreta da je politički utjecaj ministra vanjskih poslova Republike Turske pozitivan u cijelom regionu, podsjećajući da on (ministar) dolazi iz zemlje koja ima veoma dobre odnose s "pravoslavnim" zemljama kao što su Rusija, Grčka i Srbija.

"Sigurno je da će biti pozitivnog utjecaja, ali ne smijemo očekivati neka čuda", kazao je Inzko, izražavajaći suzdržanost u pogledu formiranja vlasti, uz ocjenu da je vrijeme da stranke - pobjednice konačno preuzmu odgovornost koju su im bh. birači dali.